A Jupiter semmisíthette meg a Naprendszer szuperföldjeit

A Naprendszer elég furcsa helynek tűnik, ha egy pillantást vetünk azon bolygórendszerekre, amelyeket a világegyetem más részein eddig felfedeztünk.

A Jupiter semmisíthette meg a Naprendszer szuperföldjeit

A Naprendszer elég furcsa helynek tűnik, ha egy pillantást vetünk azon bolygórendszerekre, amelyeket a világegyetem más részein eddig találtunk. Ez utóbbiakban ugyanis gyakran léteznek olyan gázóriások, amelyek összehasonlítva a Merkúrnál is közelebb keringenek központi csillagukhoz. Másrészt az eddig felfedezett exobolygó-rendszerek többsége jóval kompaktabb a mienknél, vagyis sok bolygó kering bennük nagyon közel a központi csillaghoz. És ezen planéták közt gyakoriak a Földnél nagyobb, a Neptunusznál azonban kisebb szuperföldek, vagyis egy olyan bolygótípus, amely közvetlen környezetünkben nem létezik.

A különbözőségekre persze magyarázat lehet az, hogy a jelenleg használatos észlelési módszerekkel egyelőre a nagyméretű, rövid periódusú bolygókat tudjuk legnagyobb biztonsággal azonosítani, és csak azért nem nagyon találtunk a Naprendszerhez hasonló rendszereket, mert ezeket nem tudjuk észlelni, ettől azonban még létezhetnek. Vannak azonban más magyarázatok is otthonunk egyediségére, és ezek egyike a Jupitert „okolja” bolygórendszerünk sajátos szerkezetének kialakulásáért.

A Kaliforniai Egyetem és a CalTech kutatóinak legfrissebb tanulmányaszerint a Naprendszer nagyon hasonlóan indulhatott, mint a távoli bolygórendszerek többsége, aztán jött a Jupiter, és mindent összekevert, létrehozva mai elrendezést, amelyben a kisebb kőzetbolygók belül, a Naphoz közel, a gázóriások pedig távolabb helyezkednek el. Az elmélet szerint rendszerünk fiatal korában a nagyjából a jelenlegi helyén kialakult Jupiter egy kiruccanást tett a Naprendszer belső vidékei felé.

Amikor a Jupiter létrejött, rendszerünk bolygóinak anyaga még nagyrészt a Napot körülvevő protoplanetáris korongban keringett, illetve éppen csak elkezdett égitestekké összeállni. A korong és a Jupiter gravitációjának összjátéka kibillentette az óriásbolygót eredeti pályájáról, és a Nap felé indította. A bolygó aztán alaposan összezavarta az útjába kerülő, formálódó planétákat, és ezek némelyikét darabokra szakította, másokat pedig egyenesen a Napba küldött. A kutatók becslései szerint akár 10−20 földtömegnyi anyag is központi csillagunkban köthetett ki ilyen módon, mire a Jupiter a Mars jelenlegi pályájának távolságába ért.

Ezen a ponton azonban valami, vélhetően a Szaturnusz gravitációja, megállította a Jupiter befelé haladását, és addig rángatta kifelé az óriásbolygót, míg az elfoglalta jelenlegi pályáját. A kaland eredményeként azonban jelentősen lecsökkent a Belső-Naprendszerben bolygóképzésre rendelkezésre álló nyersanyag mennyisége, maradékból pedig csak olyan apróbb égitestek tudtak létrejönni, mint a Merkúr, a Vénusz, a Föld és a Mars.

A Jupiter vándorlásának elmélete nem számít újnak, a kaliforniai szakértők által létrehozott modell azonban végre pontos magyarázatot ad arra, hogyan lett a Naprendszer ennek eredményeként olyan, amilyen manapság. A teória egyben azt is megmagyarázza, hogy a kőzetbolygók miért fiatalabbak 100−200 millió évvel a gázóriásoknál. Ezek csak azt követően kezdtek formálódni, hogy a Jupiter gravitációja szétverte az elsőként formálódni kezdő égitesteket.

Az elmélet alapján a forró jupiterek létét is könnyebb megérteni. Ezek olyan rendszerekben alakulhattak ki, ahol nem volt egy másik nagy tömegű gázóriás, így semmi sem állította meg a befelé vándorló óriásbolygót, ami végül csillagához közeli pályára állt. A szakértők szerint a szuperföldek viszonylag gyorsan, néhány millió év alatt létrejöhetnek, így az is elképzelhető, hogy a Jupiter kész, vagy majdnem kész bolygókat lökött a Napba, a mai kőzetbolygók pedig ténylegesen abból a maradék anyagból jöttek létre, amely ezen égitestekbe korábban nem épült bele.

A teória révén más rendszerek felépítésére vonatkozóan is következtetéseket vonhatunk le. Ha például ráakadunk egy olyan bolygórendszerre, amely több szuperföldet tartalmaz csillagához közel, feltételezhetjük, hogy távolabb nem fogunk gázóriást találni, hiszen ez annak idején megsemmisítette volna a fiatal planétákat. Ha viszont a szuperföldek helyett kisebb kőzetbolygókra akadunk egy csillag körül, elképzelhető, hogy az több gázóriással is rendelkezhet a külső pályákon, amelyek egyike visszarángatta a másikat a rendszer külső vidékeire, mielőtt az csillagához közeli pályára állt volna.

Érdemes lehet tehát ilyen szempontok szerint átvizsgálni az ismert exobolygók katalógusát, hiszen ezen égitestek és rendszerek vizsgálata révén egyrészt igazolást nyerhet az elmélet, másrészt új planéták is felfedezhetővé válhatnak.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward