A jó, a rossz és a nagyon meredek – CES 2014

Bluetoothos fogkefe, labdakamera, vágódeszkával kombinált tabletállvány – a CES legfurcsább, legérdekesebb és legmeglepőbb kütyüjei.

A jó, a rossz és a nagyon meredek – CES 2014

1. oldal

Az idei CES végeztével ismét összeszedtük mindazon kütyüket, furcsaságokat és érdekességeket, amelyekről az eddigiekben nem esett szó, de különféle okok miatt érdemes egy pillantást vetni rájuk.

Hogy a skála komolyabb végéről indítsuk a sort, a Corning a Gorilla Glass legújabb verziójával kívánja megoldani a különféle érintőképernyős eszközök „mocskos kis problémáját”, vagyis azt, hogy készülékeink hemzsegnek a bacilusoktól. A megoldás lényege, hogy a vegyileg edzett üveg anyagába ezüst-ionokat kevernek, amely aztán a képernyőn megtelepedni hajlamos baktériumok 99,9 százalékát elpusztítja. Az ujjnyomok továbbra is megmaradnak a felületen, de a fejlesztők azt ígérik, hogy legalább attól nem kell majd tartani, hogy a kórokozók kolóniaépítésbe kezdenek telefonunk üvegén.

Az ezüst-iont régóta használják az egészségügyben, illetve újabban különféle háztartási eszközök fertőtlenítésére is. Viszonylag kis mennyiség kell belőle, így a Gorilla Glass gyártása során történő használata olcsó megoldásnak számít, telefononként kevesebb, mint 50 centből fedezhető a nyersanyag.

A las vegasi szórakoztatóelektronikai kiállításon a Corning munkatársai egyébként számos tesztet végeztek annak kiderítésére, hogy melyek a leginkább fertőzésveszélyes objektumok a helyszínen. Meglehetősen sok kórokozót találtak a nyerőgépeken, a liftek gombjain és a pénzkiadó automatákon is, a versenyt azonban magasan az étkezdében elhelyezett különféle szószos flakonok nyerték. Egy átlagos ketchupös flakonon háromszor annyi baktériumot azonosítottak, mint a liftek egyes gombjain.

Az idei CES jelentős részben a startupokról szólt, ezek egyik legsikeresebb darabjának pedig a Panono nevű digitális panoráma-fényképezőgép bizonyult. A külsőre egy labdára hasonlító gép 36 darab 3 megapixeles érzékelőből áll össze, és ha feldobjuk a levegőbe, lefotózza teljes környezetét, majd az érzékelők képeit egyetlen felvétellé fűzi össze. Ezt a gömbpanorámát aztán számítógépünkre, telefonunkra vagy táblagépünkre áttöltve szabadon forgathatjuk és nézegethetjük.

A képek minősége ugyan közel sem nem tökéletes − nem is lehet az, hiszen fix fókuszú lencsékkel dolgozik a rendszer −, az alapötlet azonban nagyon izgalmas, hiszen a feldobásnak köszönhetően különleges pozícióból készíthetünk teljes gömbpanorámákat. Mivel „feldobott módban” a záridő is korlátozott, ebben a funkcióban a gép igazán jól csak nappali fényben működik. Ha viszont nem kívánjuk dobálni a Panonót, egy felületre állítva vagy állványra helyezve egy erre kidolgozott alkalmazással telefonunk révén süthetjük el a készüléket, és ebben a módban már hosszabb expozícióval is dolgozhatunk.

Jonas Pfeil, a Panono megálmodója a Berlini Műszaki Egyetemen folytatott mesterképzése részeként építette meg a CES-en bemutatott prototípust. Elmondása szerint elsődleges célja a találmánnyal volt, hogy egyedi szemszögű, minden korábbinál teljesebb felvételeket készítsen, amelyeken maga a fotós is megörökítődhet anélkül, hogy csoportképpel és időzítéssel kellene vesződni. A kész termék a prototípusnál kisebb lesz, és fekete, illetve zöld-fekete változatban lesz kapható. Az Indiegogo nevű közösségi finanszírozási oldalon a Panono e sorok írásakor már 1 200 000 dollár fölött jár. A boltokban a gömbkamera 599 dolláros áron lesz kapható, és piaci megjelenését szeptemberre ígérik.

2. oldal

Alighanem az idei CES egyik legmeredekebb kütyüjének tekinthető egy másik startup-termék, a világ első mobilalkalmazással társított fogkeféje. A Kolibree készüléke révén pontosan nyomon követhetjük, hogy milyen gyakran és hogyan mostuk meg fogainkat. Az persze kérdéses, hogy erre az információra mennyire van igény, a francia fejlesztők mindenesetre úgy vélik, hogy okos fogkeféjük alkalmazása révén egészségesebb fogakra tehetünk szert.

Az elképzelés egyszerű: a felhasználó letölti az alkalmazást telefonjára, majd Bluetoothon keresztül rácsatlakozik a fogkefére. A fogmosás ideje alatt a kefe különféle adatokat gyűjt be mosási technikákkal kapcsolatban, az alkalmazás pedig elemzi ezen információkat. A rendszer többek közt vizsgálja a fogmosás hosszát, illetve azt is, hogy elég alaposak voltunk-e, vagyis eljutottunk-e minden egyes fogunkhoz.

Az alkalmazás pontozza teljesítményünket, és a következő alkalommal megpróbálhatjuk megjavítani a rögzített rekordot. A rendszer több adatsor egyidejű kezelésére is alkalmas, így akár családi fogmosó-bajnokságot is indíthatunk, illetve megoszthatjuk eredményeinket fogorvosunkkal vagy barátainkkal is, ha esetleg ez lenne leghőbb vágyunk. A Kolibree 2014 harmadik negyedévétől kezdve, egy reményeik szerint sikeres Kickstarter-kampány után több különböző modellt kíván piacra dobni 100−200 dollár körüli áron.

A legújabb tévék és az autonóm gépjárművek mellett leginkább a viselhető elektronikáról szólt a 2014-es CES. Számtalan különféle testmonitorozó csuklópánt és fejpánt került bemutatásra, amelyek mindegyikét egyediként és különlegesként prezentálták, nagyjából azonban ugyanarra képesek. A kínálatból egyértelműen felfelé lóg ki az Intel ötlete, a cég fejlesztői ugyanis fülhallgatókba ültették bele a fitness trackerek technológiáját.

A telefonnal szinkronizált érzékelőrendszer révén nyomon követhetjük az elégetett kalóriák mennyiségét, a sebességet, a megtett távolságot és az időt, ezen túl pedig a valós időben láthatjuk szívverésünk pillanatnyi ütemét is. A hatékonyabb edzés érdekében beállíthatjuk a tartani kívánt pulzusszámot, és amennyiben ez alá, vagy e fölé emelkedik szívverésünk, a rendszer gyorsabb vagy éppen megnyugtatóbb zeneszámot kezd játszani fülünkbe. A termék már idén a boltokba kerülhet, és a tervek szerint az Intel valamelyik hasonló rendszerekre szakosodott céggel társulva dobja majd piacra az okos fülhallgatókat.

Hogy ki ne felejtsünk egy fontos mérföldkövet, ami az elektromos járművek történetét illeti, a kiállításon bemutatásra került a világ első tisztán elektromos meghajtású fűnyíró traktora, amelyet ráadásul négykerék-meghajtással vihetünk haza. Egy töltéssel nagyjából egy-másfél óráig nyírhatjuk vele a gyepet, akár 10−11 km/órás csúcssebességgel repesztve közben. A Cub Cadet Zero az Egyesült Államokban tavasztól már kapható is lesz 4000 dolláros áron.

A Virtuix hitvallása szerint a headset csak a virtuális valóság élvezetének egyik része: az igazán hathatós élményhez biztosítani kell a megfelelő környezetet is, például fontos lehet, hogy a virtuális terepen történő barangolás közben ne essünk keresztül való világban létező bútorainkon. Elvégre hogyan lehetne nyugodtan üldözni a játékbeli ellenfelet, ha közben folyton falakba rohanunk, vagy megbotlunk a dohányzó asztalban?

A tervekről már a tavalyi év során is lehetett hallani, a cég viszont a CES-en élőben mutatta be többirányú futópadját, amelyen 360 fokban szabadon mozoghatunk, és korlátlan távolságot „megtehetünk” anélkül, hogy elhagynánk az egy négyzetméternél alig nagyobb teret. A gép már idén piacra kerülhet, és a fejlesztők még olyan különleges cipőkről is gondoskodtak, amelyeket felvéve még valósághűbbnek hat a futópadon végzett mozgás.

3. oldal

Egy különösen forró nyári nap, és a meleg sör kombinációja hívta életre a Solar Cooler alapötletét. Ryan McGann napelemes hűtőládájának első változatát saját használatra építette 2004-ben, most azonban a nagyközönséggel is meg kívánja osztani fejlesztését. Az ehhez szükséges anyagiak összetrombitálása rövidesen megkezdődik, valószínűleg az Indiegogón indul majd a kampány.

Az üres állapotban több mint 20 kilogrammos, de meglehetősen nagy űrtartalmú prototípus tetején vannak elhelyezve a napelemek. A láda mozgatását két nagy kerék segíti, a 10 órányi „hűtési időt” biztosító akkumulátorra pedig más elektromos eszközeinket is rácsatlakoztathatjuk, ha éppen töltésre van szükségük.

Egy hűtőtáska persze nemcsak italok és ételek tárolására alkalmas, McGann és kollégái már dolgoznak egy olyan változaton, amely orvosi célokra, például hőmérsékleti változásokra érzékeny oltóanyagok szállítására és tárolására is alkalmas lehet. Az ilyen jellegű felhasználásra óriási igény van a fejlődő országok elmaradottabb régióiban, ahol nem biztosított az áramellátás. A nagyobb, sörhűtésre szánt változat várhatóan 1200 dollárért kerül majd piacra.

Emlékszünk még a TechSense vágódeszkás iPad-reklámjára? Ezt az élményt idézi fel a tavaly bemutatott iPotty fejlesztője, a CTA Digital új, bambuszból készült konyhai tabletállványa, amely vágódeszkaként és késtartóként is funkcionál azon kívül, hogy főzés közben feltámasztott helyzetben rögzíti táblagépünket. A 35 dollárért már kapható terméket képernyővédővel ellátott változatban is forgalmazzák, amennyiben el akarjuk kerülni, hogy a zöldségek és gyümölcsök leve egyenesen a kijelzőre fröccsenjen. Aki pedig úgy véli, hogy tabletjét inkább biztonságosabb távolságban tartaná a különféle spriccelő levektől és az éles késektől, annak 30 dollárért egy papírtörlő-tartóval kombinált állványt kínál a cég. Ez utóbbi egyébként egy nagyon hasonló szerkezetű a cég által szintén forgalmazott, WC papír tárolására is alkalmas tabletállványhoz.

A Nemzetközi Űrállomás személyzete számára a nyugodt alvás biztosítása nem egyszerű feladat, mivel az ISS 90 percenként kerüli meg a Földet, így meglehetősen gyakran kel fel a Nap a fedélzeten. A Lightning Science nevű cég a probléma megoldása érdekében speciális villanykörtéket hozott létre az űrhajósok számára. A nappali műszakban üzemelő égők kékben gazdag fényt bocsátanak ki, így fokozva a legénység energiaszintjét és aktivitását. „Este” aztán átváltanak azokra a villanykörtékre, amelyek minimális kék fényt bocsátanak ki, így engedik felhalmozódni a szervezetben a melatonint, ami a jó alvás egyik alapfeltétele.

A kétféle égő mostantól földi használatra is elérhető. A cég szerint a villanykörték megoldást jelenthetnek számos különféle alvászavarra, illetve azok számára is, akik szokatlan napirendben dolgoznak. A „Jó éjszakát-égő” segít ráhangolódni az alvásra (feltéve persze, hogy közben nem bámuljuk számítógépünk kék fényt gazdagon árasztó képernyőjét), az „Éber-égő” pedig frissítően, élénkítően hat használójára. Egy villanykörte ára 70 dollár, cserébe viszont akár 20 évig is üzemképes maradhat.

A végére hagytunk egy igazi ínyencséget. Bár a CES-en nem volt hiány különféle telefonos kiegészítőkben, a PowerAll nevű termék multifunkcionalitásával kiemelkedett a többi közül. Egy hordozható akkumulátorról van szó, amely révén egyrészt feltölthetjük telefonunkat, de autónkat is bebikázhatjuk vele, ha úgy hozza a szükség. Az újratölthető, 12 ezer milliamper órás akku két USB-portot tartalmaz, és durván hat töltésére elegendő energiát tárol, ami az okostelefonokat illeti.

Ez azonban nem minden. A 100 dolláros áron kínált PowerAll egyben egy 400 amperes gyorsindító is, amellyel egy töltéssel akár 20 alkalommal is bebikázhatjuk járművünket. A készülék három-hat hónapig tárolja a töltést, így ha nincs rá szükség, elég évszakonként egyszer feltölteni. Kis méretével könnyen elfér a csomagtartóban, ráadásul még egy 86 lumenes LED-del is felszerelték, így zseblámpaként sem gyenge.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward