A Hubble legjobb évei még csak most következnek

Ezt állítja az űrtávcső programjának vezetője, aki azt reméli, hogy még legalább 5 évig működőképes marad a teleszkóp.

A Hubble legjobb évei még csak most következnek

A Hubble ezekben a hetekben ünnepli 30. születésnapját, hiszen 1990. április 24-én indult útjára, április 25-én állították pályára a Discovery űrsiklóból, és május 20-án lépett működésbe. Bár nem ez volt az első űrtávcső, a leghosszabb életű és leginkább produktív küldetések egyikévé nőtte ki magát, amely visszafordíthatatlanul átformálta a csillagászatot, és olyan felfedezéseket tett lehetővé, amelyekről korábban nem is álmodtunk. A küldetés ráadásul új, még ambiciózusabb űrtávcsövek megtervezéséhez adott inspirációt, amelyek tovább folytathatják a Hubble által végzett munkát az űrtávcső nyugdíjazása után is.

Bár a Hubble több mint 500 kilométeres magasságban kering a Föld felett, a projekt „agya” Baltimore-ben található. A Space Telescope Science Institute falai közt zajlik ugyanis a távcső irányítása, az eredmények elemzése és a jövőbeli tervek felvázolása is. Ken Sembachot, at STSI igazgatóját a Scientific American kérdezte a Hubble múltjáról, jelenéről és jövőjéről, az alábbiakban ezt a beszélgetést foglaljuk össze.

Sembach az űrtávcső tudományos működtetésének felelőse, illetve hozzá tartozik az építés alatt álló James Webb űrtávcső tudományos és repülési irányítása, illetve az űrtávcsövek Mikulski Archívumának (MAST) vezetése is, amely a korábbi észlelési adatok gyűjtőhelye. A Hubble-lel kapcsolatos teendők tehát munkájának csak egy részét teszik ki, de igazgatóként például olyan privilégiumai vannak, hogy szabadon rendelkezhet az űrtávcső megfigyelési idejének 10 százalékáról.

Galéria megnyitása

Ezt a jogát egyrészt olyan sürgős esetekben használja, amikor nincs idő a megszokott csatornákon átvinni a kéréseket. Másrészt pedig sokat áldoz belőle alapkutatási célokra is, amelyek benyújtott kutatási tervekként esetleg nem tűnnek különösebben izgalmasnak vagy újszerűnek, de hosszú távon rendkívül hasznosak lehetnek annak megértéséhez, hogyan működik a világegyetem. Ilyenek például a mélyűri vizsgálatok, a Hubble Deep Field, az Ultra Deep Field és a Frontier Fields. Ezek során hosszabb ideig (hetekig, hónapokig) irányítják az űrtávcsövet egy kisebb égi területre, konkrét cél nélkül, majd a rögzített felvételekből egy gigantikus, elképesztően részletes képet hoznak létre. A módszer révén egyrészt rendszerében jelenítődik meg a világegyetem egy része, másrészt korábban nem látott részletek, távoli galaxisok és egyéb érdekes jelenségek válnak láthatóvá.

Sembach elmondta, hogy nemrég saját hatáskörben utat biztosított egy ULLYSES nevű projektnek is, amelynek keretében a lehető legtöbb Föld körül keringő és földi távcsővel fogják tanulmányozni a csillagkeletkezést, többek közt az ultraibolya tartományban és spektroszkópos műszerekkel vizsgálva a csillagbölcsőket és a fiatal csillagokat. Ennek a célja a csillagkeletkezés folyamatának megértése lesz a következő 10 év során. Ebben pedig különösen fontos szerepe lesz a Hubble-nek, amely jelenleg az egyetlen ultraibolya fényben is érzékeny műszer odafent.

Galéria megnyitása

Sembach elmondása szerint jelenleg évente több mint 1000 kutatási tervvel keresik meg őket a világ minden tájáról a kutatók, akik a Naprendszeren belüli célpontoktól kezdve a látható univerzum határáig számtalan célpontot szeretnének tanulmányozni. Az igény tehát óriási az űrtávcsőre, amely azonban küldetése vége felé jár. Realisztikusan nézve még öt jó éve lehet a Hubble-nek, mondja az igazgató, aki hozzátette, hogy meg is tesznek mindent, amit tudnak, hogy a távcső 2025-is működőképes maradjon. Ez persze nem jelenti azt, hogy így is lesz, elvégre mindig felléphetnek nem várt problémák.

A Hubble azonban alapvetően remek állapotban van. Az űrtávcsövet pályafutása során ötször javították, minden alkalommal felfrissítve rendszereit és növelve teljesítményét. Az utolsó nagyjavításra még az űrsiklóprogram működése alatt, 2009-ben került sor, és úgy tűnik, hogy azóta szerencsére nem sok minden romlott el. A rendszer lesérülékenyebb pontját az eredeti rendszerek jelentik, például a finombeállításokat lehetővé tevő szenzorok, amelyeket 30 éve éri kozmikus sugárzás. Sembach szerint valószínű, hogy először ezek fogják felmondani a szolgálatot, véget vetve a Hubble küldetésének.

Galéria megnyitása

Az űrtávcsőnek ugyanakkor bőven akad dolga a következő évekre. Fontos szerepet játszhat például a sokcsatornás csillagászati észlelések során, amikor gravitációs hullámok és elektromágneses sugárzás együttes vizsgálatával igyekeznek összeolvadó fekete lyukakat vagy neutroncsillagokat megfigyelni a szakértők.

Aztán ott van a Hubble eredeti céljának megvalósítása is. Az űrtávcsövet alapvetően azért fejlesztették ki, hogy segítsen meghatározni az univerzum tágulásának sebességét. Jelenleg egyre nagyobb feszültség mutatkozik a Hubble-állandó modellek alapján megállapított értékek, a kozmikus háttérsugárzásból adódó értékek és a helyi univerzum szupernóváinak megfigyelése alapján megállapított értékek között. A Hubble űrtávcső oroszlánrészt vállal utóbbi érték minél pontosabb meghatározásában, és egyre inkább úgy tűnik, hogy az eltérések feloldásához újfajta fizikára lesz szükség, mondja Sembach.

Mivel a Hubble-nek egyelőre nincs tervben utódja, felmerülhet egy újabb nagyjavítás lehetősége is, hiszen ha az űrtávcső kidől, akár két évtizedre is ultraibolya űrtávcső nélkül maradhatunk, folytatja Sembach. Hogy egy ilyen szervizelő utat mikor és hogyan lehetne kivitelezni, az azonban egyelőre komoly kérdés.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap