A Huawei elleni szankciók miatt még olcsóbbak lesznek a DRAM chipek

A DRAM piac már reménykedhetett, hogy végre stagnálni és emelkedni kezdenek majd az árak, ám erről egyelőre szó sincs.

A Huawei elleni szankciók miatt még olcsóbbak lesznek a DRAM chipek

Néhány hónapja úgy tűnt, az év második felében lelassulhat, majd megállhat a DRAM lapkák szerződéses árainak csökkenése, a stagnálást követően pedig lassú áremelkedésre is lehet kilátás. A jelek szerint ezt a forgatókönyvet átírta az Amerikai Egyesült Államok és Kína között zajló kereskedelmi háború, amelynek része, hogy az USA a nemzetbiztonságra veszélyt jelentő vállalatokat feketelistára teszi, így az amerikai vállalatok nem kereskedhetnek velük és a partnerkapcsolatot is meg kell szakítaniuk. Ékes példa erre a Huawei, ugyanis a neves kínai gyártónak már hátat is fordított a piac: a Google mellett az ARM, valamint az amerikai félvezetőipar oroszlánrésze is megszakította az együttműködést, ami a jelek szerint nem csak a kínaiaknak lesz fájó pont.

Galéria megnyitásaA TrendForce divíziójaként működő DRAMeXchange nemrégiben arról számolt be, hogy a Huawei elleni szankciók miatt a DRAM piac még nehezebb helyzetbe kerülhet, ugyanis még nagyobb túlkínálat alakulhat ki, ami az árak további csökkenését eredményezheti.

Az elemzők szerint, ahogy az amerikai tiltás hatásai egyre inkább hullámokt vetnek, a Huawei okostelefonok és szerverek szállítása a félelmek szerint egyre inkább komoly akadályokba ütközhet, ami a második félévben, pontosabban a következő két-három negyedév során a DRAM lapkák iránti szezonális igényeket is befolyásolhatja. Ez – egyéb hatások mellett – akár 15%-os áresést is eredményezhet a DRAM lapkák piacán a harmadik negyedév folyamán, majd a negyedik negyedévben további 10%-kal mérséklődhetnek az árak. Érdekesség, hogy ezzel szemben a Huawei éppen arról tett említést a napokban, hogy a szankciók hatására nem csökkentették a gyártást, valamint rendelések terén sem történtek jelentős változások.

Az árak persze már így is rengeteget estek az elmúlt egy év folyamán, amelynek eredményeként a Samsung árbevétele és profitja is óriási esésen ment keresztül, így nem is tudta megtartani félvezetőipari trónját – az Intel visszaszerezte pozícióját.

A DRAM gyártók helyzete jelenleg bizonytalan és törékeny: profitjuk és teljes árbevételeik csökkennek, az év végén pedig profit helyett veszteség is szerepelhet a pénzügyi mérlegben, amennyiben az árcsökkenések folytatódnak. Márpedig 2019 folyamán egyelőre úgy néz ki, hogy nem javul a helyzet, inkább romlik, ami a gyártók szemszögéből nézve mindenképpen rossz, a felhasználók azonban örülhetnek a kedvezőbb áraknak.

A DRAMeXchange szerint 2020 folyamán esély kínálkozhat arra, hogy az árak újra emelkedésnek induljanak, előtte azonban elérik az abszolút padlót. Ezt az időszakot viszont valahogy át kell majd vészelniük a DRAM piac szereplőinek annak érdekében, hogy újra profitot termelhessenek.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap