Shop menü

MÁR NEM SOKÁIG CSÖKKENNEK A MEMÓRIAÁRAK?

Az árcsökkenést a túlkínálat okozza, ami jelentősen csökkenti a memóriagyártók nyereségét. Nyár végétől ennek a tendenciának vége lesz, és ősszel jön az emelkedés.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Már nem sokáig csökkennek a memóriaárak?

Az elmúlt egy év folyamán meglehetősen sokat csökkent a memóriamodulok ára, ami felhasználói szemszögből nézve mindenképpen jó hír, hiszen a korábbi kedvezőtlen helyzet után most végre sokkal olcsóbb feladat a memóriabővítés. Ennek a memóriagyártók persze már nem annyira örülnek, hiszen az árcsökkenést a túlkínálat okozza, ami jelentősen csökkenti a profitjukat is.

A DigiTimes szerint a memóriaárak csökkenése viszont már nem tart sokáig, ugyanis míg a második negyedév folyamán további, de már csekélyebb mértékű árcsökkenésre van kilátás, addig a harmadik negyedév folyamán ennek a tendenciának vége szakadhat, sőt, ezzel a lendülettel az árak emelkedése is megindulhat. Az persze a piaci igények alakulásától függ, hogy a drágulás mértéke végül mekkora lesz, így az új trend meredekségéről is csak később, a gyakorlatban hullhat le a lepel.

Mi van a háttérben?

Ez részben annak köszönhető, hogy a túlkínálatot látva a memóriagyártók különböző lépéseket tettek annak érdekében, hogy a meredek áresésnek gátat szabjanak: például optimalizálták a termelést, plusz lelassították az új gyártósorok beüzemelését, illetve az új üzemek építését is. Az említett intézkedéseknek, valamint az iskolakezdésre érkező új konfigurációknak köszönhetően megállhat a memóriaárak esése, hiszen egyre nagyobb igény mutatkozik majd a memóriamodulok iránt.

Az elkövetkező időszakban több új processzor érkezésére is számíthatunk, amelyek mindenképpen segíthetnek a memóriaforgalom fellendítésében: az AMD ZEN 2 alapú asztali processzorai heteken belül elrajtolhatnak, de az év végén, illetve a következő év elején az Intel Comet Lake sorozatú 14 nm-es processzorai is megjelenhetnek, amelyek már maximum 10 maggal rendelkezhetnek. AMD fronton egyébként a korábban várt 12 helyett 16 processzormag lesz a felső határ, amennyiben a legfrissebb pletykák pontosak.

A kisebb gyártók jól jártak, mert időben kapcsoltak

A memóriamodulok gyártói az elmúlt hónapok folyamán komoly nyomás alá kerültek, ugyanis a csökkenő árak miatt saját termékeik árait is csökkenteniük kellett, ám ez nem mindenkinél ment egyszerűen: a Samsung például nem igazán akart árakat csökkenteni, ami végül nem csak a profit, de a piaci részesedés csökkenését is hozta.

Ezzel szemben néhány kisebb gyártó előnyt kovácsolt az aktuális piaci helyzetből, amelynek köszönhetően mind a profitjuk, mind pedig a piaci részesedésük növekedésnek indult. Remek példa erre az ADATA Technologies, ugyanis a gyártó az elmúlt hat negyedév folyamán nem könyvelt el akkora profitot, mint az év első negyedévében – gyakorlatilag 152 millió tajvani dollárt zsebelhetett be a cég, ami nagyjából 4,9 millió amerikai dollárnak felel meg.

Hasonlón jól teljesített a Team Group is, ugyanis éves szinten 3,78%-os árbevétel-növekedést ért el, azaz 1,69 milliárd tajvani dollár folyt be a kasszába, amire az elmúlt kilenc év folyamán nem volt még példa az első negyedévben. A Team Group a siker érdekében kompatibilitással és megbízhatósággal kapcsolatos hitelesítéseket is elvégeztetett a T-Force sorozatú gamer memóriamodulok esetében, így a vállalat most a piaci részesedésének növelésén fáradozik.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére