A hőszabályozásban játszhatnak szerepet a zebra csíkjai

Egy új kutatás eredményei szerint a melegebb régiókban élő alföldi zebrák sűrűbb mintázattal rendelkeznek, mint hűvösebb környezetben élő fajtársaik.

A hőszabályozásban játszhatnak szerepet a zebra csíkjai

A zebrák csíkjainak pontos funkciójával kapcsolatban rengeteg különböző elmélet létezik. Rejtélyesnek tűnik, hogy miért visel ennyire feltűnő mintázatot egy olyan állat, amelyet a környezetükbe barnás színeikkel tökéletesen beleolvadó antilopok és bivalyok vesznek körül. A teóriák öt fő vonalon mozognak. Lehetséges egyrészt, hogy a csíkok a ragadozók megzavarására szolgálnak, és az is elképzelhető, hogy valamiféle optikai illúzió révén képesek elrejteni a viselőjüket a nemkívánatos tekintetek elől. Egyes kutatók szerint a fajtársak egymás közti kommunikációjában van szerepük a csíkoknak, mások ugyanakkor úgy vélik, hogy a mintázatnak a hőszabályozásban, vagy a vérszívó rovarok távoltartásában lehet szerepe.

Egy új vizsgálat eredményeialapján azonban úgy tűnik, hogy ez utóbbi két elmélet valamelyike, vagy a kettő kombinációja rejtőzhet a zebrák csíkjainak kialakulása mögött. Annyi legalábbis bizonyosnak tűnik, hogy a hőmérsékleti viszonyok befolyással vannak arra, hogy milyen jellegű az állatok mintázata. A Kaliforniai Egyetem kutatói 16 alföldi zebra populációt vizsgáltak meg Afrika területén, és megállapították, hogy minél melegebb környezetben élnek az állatok, annál erősebb csíkozással rendelkeznek.

Brenda Larison és kollégái 29 különböző környezeti tényező (hőmérsékleti adatok, csapadékmennyiség, ragadozók jelenléte, betegségek gyakorisága stb.) alakulását vetették össze a csíkozat változásával. Az eredmények alapján a mintázat jellege két dologgal hozható összefüggésbe: a hőmérséklet ingadozásának mértékével és az év leghidegebb időszakát jellemző átlaghőmérséklettel. Ez a két faktor olyan szoros kapcsolatot mutat a csíkok jellegével, hogy a szakértők az említett adatok ismeretében nagy pontossággal képesek voltak megjósolni olyan zebracsoportok mintázatát is, amelyeket nem vizsgáltak a kutatás során.

Abban ugyanakkor egyelőre bizonytalanok a kutatók, hogy milyen szerepe lehet a csíkok jellegének a hőszabályozásban. Az egyik elképzelhető lehetőség, hogy a vastagabb, kontrasztosabb csíkok a légáramlás megváltoztatása révén segítenek a test hűtésében. Mivel a fekete csíkok több hőt nyelnek el, mint a fehérek, a levegő gyorsabban áramlik a fekete részek fölött. Ennek hatására apró légörvények képződnek a fekete és fehér csíkok fölött kialakuló áramlatok határán, amelyek aztán enyhén hűtik a zebra bőrét. Ha a mintázat kifejezettebb, több lesz a légörvény is, vagyis a hűtő hatás erősebbnek bizonyulhat, vélik a szakértők.

Ezt a feltevést megerősíti, hogy a legerősebb mintázattal rendelkező zebrák bőre 3 °C-kal hűvösebb, mint a velük egy régióban élő, nem csíkos emlősök kültakarója, mondja Larison. Egy másik elképzelés szerint a csíkok a rovarok ellen nyújtanak védelmet. A betegséget terjesztő vérszívókból a melegebb régiókban több akad, és mivel a rovarok valamilyen okból nem kedvelik a csíkos felületeket, minél feltűnőbb mintázattal rendelkezik egy állat, annál kevésbé valószínű, hogy megcsípi valami. A zebrák csíkjainak rejtélye tehát továbbra sincs teljesen megoldva, az ugyanakkor kiderült az új adatokból, hogy a nagyragadozók jelenlétének mértéke és a csíkok jellege közt semmiféle összefüggés nem mutatható ki, vagyis a mintázat szinte biztosan nem az oroszlánok megtévesztésére szolgál.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward