A Higgs felfedezésének „vesztesei”

A Higgs-bozon után folyó 40 éves hajtóvadászat végén ideje rendezni az ezzel kapcsolatban köttetett fogadásokat. Van, aki pénzben, akad, aki csokiban utazik.

A Higgs felfedezésének „vesztesei”

A Higgs-bozon megtalálásával eljött az ideje a részecskevadászat kapcsán köttetett fogadások rendezésének is. A CERN kutatóinak elmondása szerint még szükség van ugyan némi kutatómunkára annak megállapítására, hogy a most felfedezett részecske valóban minden tekintetben megfelel-e annak a képnek, ahogy Higgs-et a standard modell elképzeli (például hogy nem rendelkezik spinnel), a korábban a részecske ellen fogadók többsége azonban már bedobta a törölközőt, és a pénztárcájában kotorászik, hogy kiegyenlítse tartozásait.

Közéjük tartozik Stephen Hawking is, aki tíz évvel ezelőtt száz dollárban fogadott Gordon Kane-nel, a Michigani Egyetem elméleti fizikusával abban, hogy a Higgs nem létezik. Hawking az őt firtató újságíróknak már elmondta, hogy elveszítettnek tekinti a fogadást, és bár Kane-nél még nem jelentkezett, a nyertes biztos benne, hogy ezt rövidesen megteszi.

Hogy Hawking esete nem egyedülálló azzal kapcsolatban elég, ha meghallgatjuk Guido Tonellit, a CERN fizikusát és egykori szóvivőjét, aki elmondta, hogy ha minden Higgs-szel kapcsolatos nyereményét behajtaná, nagyon gazdag ember lenne.

A fogadások kiegyenlítését persze nem mindig egyszerű véghezvinni. Janet Conrad, az MIT fizikusa például tíz csokoládé Nobel-díjban fogadott Frank Wilczekkel, 2004 fizika Nobel-díjasával abban, hogy a Higgs nem létezik. Július 4-én nyugtázta, hogy veszített, majd megkezdődött a „számla” rendezésének hosszadalmas és a fizikus társadalom nem kis részét megmozgató folyamata (lásd a mellékelt illusztráción, Elwood H. Smith tolmácsolásában). Az érmékhez csak a Nobel Múzeumban lehet hozzájutni, így Conrad megkérte stockholmi kollégáját, Chad Finley-t, hogy szerezze be ezeket. Finley ezt meg is tette, de nem merte a csokit postán elküldeni, mert attól félt, hogy az érmék megolvadnak a nagy melegben. Ehelyett Márka Szabolcsra, a Columbia magyar származású asztrofizikusára bízta a csomagot, aki épp Svédországban volt látogatóban.

Márka New Yorkban átadta a szállítmányt Matt Toups-nak, Conrad egyik kollégájának, aki a Fermilab-be tartott, ahol Conrad éppen dolgozott. Egy a laborban bekövetkező áramszünet majdnem megsemmisítette a féltve őrzött érméket, de Conrad még időben hazamentette őket massachusettsi otthonába, majd eljutatta a csomagot Wilczek irodájába.

Ha az év végére mégis kiderülne, hogy az új részecske nem a Higgs, Wilczek ezer csoki érmét ígért Conradnak, de egyikük sem tartja valószínűnek ezt az eshetőséget. „A végső bejelentés után tartunk valamiféle közös ünnepséget, a pontos részletek még megbeszélés tárgyát képezik” ‒ nyilatkozta Wilczek. „Az érmék egyikét biztosan én eszem meg, a többit pedig elosztogatom.” 

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward