A hétvégén startol a SpaceX első hivatalos emberes küldetése

A Dragon emberszállító változata ugyan már két űrhajóst is felvitt az űrállomásra, de az még tesztútnak minősült, míg a mostani indítás viszont a rendszeres legénységváltó utak közé illeszkedik be.

A hétvégén startol a SpaceX első hivatalos emberes küldetése

A vasárnap hajnalra kitűzött kilövés során négy űrhajós indul a Nemzetközi Űrállomásra (ISS), hivatalosan is megnyitva a kereskedelmi űrhajózás korszakát az emberes űrrepülésben. Ahogy arról már többször esett szó, az Egyesült Államoknak az utolsó űrsikló 2011-es nyugdíjazása óta nem volt eszköze arra, hogy embert juttasson az űrbe, így az elmúlt kilenc évben orosz járművekkel zajlott az ISS legénységgel való ellátása.

Ezt a sorozatot törte meg május végén a Demo-2 nevű küldetés, amely során Robert Behnken és Douglas Hurley a SpaceX Crew Dragon nevű űreszközével jutottak fel az űrállomásra. A művelet egyben az utolsó validációs tesztútnak is számított a jármű fejlesztése során, és ennek keretében egy sor új technológiát próbáltak ki menet közben. Az út során az is bizonytalan volt, hogy mennyi ideig maradnak fent az űrhajósok, az eredeti terv 14 napról szólt, potenciális hosszabbításokkal. Behnken és Hurley végül 62 napot töltöttek fent, és augusztus 2-án tértek vissza a Földre, szintén a Crew Dargon fedélzetén. Az óceánban landoltak, amire 1975 óta szintén nem volt példa.

Galéria megnyitása

A Crew Dragon november 15-re (szombatról vasárnapra virradóan hajnali 0:49-re, közvetítés itt) ütemezett, következő útja a NASA Kennedy Űrközpontból indul, ha pedig időjárási okból halasztani kell, hétfő hajnalban lesz a következő kísérlet. A Crew Dragon és a Falcon–9 hordozórakéta kombinációja a héten kapta meg az emberi repülésre szóló hitelesítő engedélyt – a SpaceX az első magáncég, amely ilyen engedélyt kapott az Egyesült Államokban.

Ami a konkrét küldetést illeti, a napokban elvégezték a Falcon–9 statikus tesztjét, amely során az első fokozat kilenc Merlin-hajtóművét hét másodpercre beindították, és úgy tűnik, hogy a hordozóval minden rendben van. A kilövés után ez az első fokozat a Just Read the Instructions nevű dróntutajra fog leszállni az Atlanti-óceánon. A legénység, Mike Hopkins, Victor Glover és Shannon Walker NASA asztronauták, illetve Nogucsi Szóicsi japán űrhajós nagyjából 11 órával a kilövés után érkeznek meg az ISS-hez. Itt csatlakoznak a jelenleg zajló, 64. expedíció tagjaihoz, Kate Rubins, Szergej Rizsikov és Szergej Kud-Szvercskov űrhajósokhoz, akik októberben, egy orosz Szojuzzal érkeztek a fedélzetre.

A mostantól sztenderdnek számító hét fős legénység küldetése hat hónapra szól, ami alatt többek közt az űrben való táplálkozás új lehetőségeit, és az agy-, illetve szívfunkciókat fogják vizsgálni az űrhajósok, amellett, hogy retket termesztenek, a mikrobákkal való űrbéli bányászatot tanulmányozzák és más tudományos kísérleteket végeznek. Ráadásként a tervezett holdi küldetések során használandó űrruhák bizonyos komponenseit is kipróbálják. És remélhetőleg megoldást találnak az ISS fedélzetén az utóbbi időben sorra jelentkező problémákra is, a levegőszivárgásra, a tönkrement WC-re és a nem működő sütőkre, különben nagyon hosszú hat hónapjuk vár rájuk.

Galéria megnyitása

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap