A Hayabusa–2 851 méterre közelítette meg a Ryugut

A japán szonda többek közt gravitációs méréseket végzett a kisbolygó környékén.

A Hayabusa–2 851 méterre közelítette meg a Ryugut

A Hayabusa–2 először került egy kilométernél közelebb célpontjához, amikor augusztus 6-án vizsgálni kezdte a Ryugu gravitációs terét. A küldetés során a hasonló akciókat japánul és angolul is élőben közvetítik a Twitteren, és minden képet, amint megérkezik fel is töltenek a galériába, így aki teljesen friss információkra vágyik a szondával kapcsolatban, ezeket a fórumokat érdemes követnie.

Az akció során a Hayabusa–2 a megközelítés során 54 képet készített széles látószögű kamerájával (ezek vannak összefűzve a fenti gifen), illetve pár nagyfelbontású felvételt is rögzített. Az ereszkedést 20 kilométerről kezdte a szonda, kezdetben percenként 40 centiméterrel kerülve közelebb a kisbolygóhoz. 6000 méteren aztán a süllyedési sebességet 8,5 cm/méterre lassították, így a műszerek mérni tudták a gravitáció nyomán fellépő gyorsulást.

Galéria megnyitása

A szonda közép-európai idő szerint augusztus 7-én éjfél után érte el legkisebb magasságát, majd újra emelkedni kezdett. A nagyfelbontású, teleszkópos kamerával a legnagyobb közelség előtt, készített felvételeket az égitest sziklás felszínéről. A mérések végül a tervezettnél is tovább folytatódtak, az eredeti terv ugyanis az volt, hogy amikor a szonda eléri a 3000 métert, onnan újra nagyobb sebességbe kapcsolják amíg visszatér 20 kilométeres pályájára.

Végül azonban a felgyorsításra csak később került sor, mert Japánt éppen megközelített egy trópusi ciklon, és az irányítók attól féltek, hogy ha az eredeti tervet követik, a művelet szempontjából kritikus pillanatban veszítik el a kommunikációt a szondával. Az időjárás javulásával aztán visszatértek a dolgok a rendes kerékvágásba, és a szonda augusztus 10-én visszaállt kiinduló pályájára.

Az alábbi képsoron a Ryugu egy teljes fordulata alatt készült képek láthatók a megközelítés és az emelkedés során. A nagyjából 1 kilométer átmérőjű Ryugu, amelynek neve egyébként sárkánypalotát jelent, 7,6 óra alatt fordul meg egyszer saját tengelye körül.

Galéria megnyitása

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap