A hawaii láva olyan, mintha élne

Az őslakosok szerint persze ez egyáltalán nem véletlen.

A hawaii láva olyan, mintha élne

Mostanra bizonyára mindenki hallott arról, hogy Hawaii szigetén kitört Kilauea nevű pajzsvulkán. A tűzhányó hasadékain előtörő láva miatt több ezer embernek kellett elhagynia otthonát, eddig 35 épület, köztük 25 lakóház dőlt romba, és mivel a jelenlegi aktivitás egy ideig még minden bizonnyal folytatódni fog, a helyzet a következő napok során tovább romlik majd.

Ahogy újabb és újabb hasadékok nyílnak a Kilauea oldalán, és új folyamok indulnak meg, minden nappal növekszik az ezekről készült felvételek száma is. Egy napokban közzétett videón például először egy kaput nyit ki, majd egy autót emészt fel a forró kőzetfolyam, amely a felvételen kifejezetten darabosnak, mégis bizarrul élőnek tűnik, ahogy megállíthatatlanul tör előre. Más videókon ugyanakkor a láva úgy fröcsög elő a mélyből, mintha egy bizarr vérfürdőt látnánk.

A sokszínűség oka, hogy a hawaii láva még a köznapinak egyáltalán nem nevezhető lávák között is kiemelten különlegesnek számít. A Kilauea, ahogy már említettük, egy pajzsvulkán, amely egy forrópont fellett helyezkedik, vagyis alatt a földköpeny magasan felnyomul a kéregbe. Az ilyen vulkánok a rétegvulkánokkal ellentétben nem heves, robbanásokkal* kísért kitöréseikről ismertek, hanem arról, hogy gyorsan folyó lávaömléseket produkálnak, amelyek a szétterülő tízhányón gyakorlatilag bárhol előtörhetnek.

Lávájuk nagyon forró és híg, így a felszínre törve gyorsan messzire jut, ráadásul nagyon lassan hűl. A Kilauea lávája esetében mindezt fokozza, hogy egy óceáni kőzetlemez anyagából képződik, amely kevesebb szilícium-dioxidot tartalmaz, mint a szárazföldi kőzetlemezek, így megolvadva még folyósabb lesz.

A hawaii láva tehát előtörésekor pont olyan, ahogy a lávát a filmek alapján elképzeljük: vörösen izzó, elképesztően forró, gyorsan folyó anyag, amelynek semmi sem állhat az útjába. Míg a rétegvulkánok esetében a legveszélyesebb a gázokból, hamuból és kisebb szilárd kövekből álló piroklasztikus ár, és az előtörő lávától annyira nem kell tartani, mert nem jut messzire a kürtőből, a Kilauea lávája tényleg félelmetes folyamokat produkál.

Persze nem véletlen az sem, hogy ez a fajta láva találta meg az útját a filmekbe, hiszen az ilyen kitöréseket sokkal könnyebb és biztonságosabb lencsevégre kapni, mint a rétegvulkánok heves robbanásait. Így aztán főként ilyenfajta lávaömlésekről készült képek kerültek be a gyerekkönyvektől kezdve a filmekig mindenhova.

Galéria megnyitása
Friss hasadék a vulkán lankáin

A Kilauea lávája 1170 °C-os, amikor előtör a Föld mélyéről. Ahogy aztán a lávafolyam megindul, felszíne már pár perc után hűlni kezd, és vékony, szilárd kéreg képződik rajta. Ezt azonban a belső, még mindig tűzforró és folyékony részek áramlása folyamatosan összetöri, ezért néz ki az autós videón látható folyam úgy, mintha egy kisebb hegy kúszna előre.

A láva hőmérséklete egyébként a színe alapján elég pontosan megbecsülhető. A citromsárga láva a legforróbb, 1000–1200 °C-os, a narancssárga 800–1000 °C-os, míg a vörös a leghűvösebb, „mindössze” 600–800 °C-os. (A képek, különösen az éjjel készült felvételek ugyanakkor gyakran megtévesztőek ebből a szempontból, mert ezeket a színárnyalati eltéréseket nem feltétlenül adják vissza pontosan.)

Zárásul jöjjön egy érdekes kulturális adalék: A hawaii vallásban – kevéssé meglepő módon – külön istennője van a vulkánoknak, akit egyben a szigetek teremtőjének is tekintenek. Pele azonban nem egyszerűen a tűzhányók istennője, hanem maga a mozgó, élőnek tekintett láva is, amely a helyiek szerint mindennél jobban demonstrálja, hogy a föld maga is él. Az őslakosok felfogása szerint az ilyen kitörések teljesen természetes velejárói a hawaii létnek: az istennő egyszerűen időnként úgy dönt, hogy visszaveszi az emberektől az általa formált föld egy darabkáját.

* A helyzet persze nem ennyire egyszerű, mert ritkán ugyan, de néha a Kilauea is robban, és a hawaii vulkanológusok épp most adtak ki egy figyelmeztetést egy ilyen esemény lehetséges bekövetkeztére. Robbanásra akkor kerülhet sor, amikor a láva vízzel, jelen esetben a talajvízzel keveredik, amire a vulkán viselkedése alapján most is van esély.

A tűzhányó utoljára 1924-ben produkált nagyobb robbanást, több kilométeres körzetben vulkáni törmelékkel árasztva el a környéket. A legnagyobb ismert explozív kitörésre pedig 1790-ben került sor, ennek halálos áldozatai is voltak, ami a vulkán természete miatt egyébként meglehetősen ritkán fordul elő.

Neked ajánljuk

Kiemelt
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward