A halál sebessége: 30 mikrométer/perc

A Stanford kutatói lemérték, hogy a programozott sejthalált kiváltó jelzések ilyen gyorsan terjednek a sejten belül.

A halál sebessége: 30 mikrométer/perc

Az apoptózis során a sérült vagy feleslegessé vált sejtekben gyakorlatilag egy öngyilkossághoz vezető jelátviteli útvonal aktiválódik, hogy a nem megfelelően működő sejt ne okozzon problémákat a környező egészséges szövetben. A sejt halálához vezető jel pedig hullámszerűen, 30 mikrométer/perces (avagy 2 milliméter/órás) sebességgel terjed végig a sejten, ahogy azt a szakértők nemrégiben lemérték.

A programozott sejthalál ugyan a leginkább értett és tanulmányozott sejthalál, de még így is sok a megválaszolatlan kérdés körülötte. A szakértők például nem értik, hogy miért nem minden esetben aktiválódik a folyamat a tumorsejtek kialakulásakor, illetve hogy egészséges sejtekben is beindulva miért működik túl az olyan neurodegeneratív kórképek esetén, mint a Parkinson- vagy az Alzheimer-kór.

A Stanford kutatói ezért is tanulmányozzák az apoptózis molekuláris szabályozását. Kutatásuk során egy dél-afrikai karmosbéke petesejtjét vizsgálták, amelyből eltávolították a citoplazmát, majd úgy módosították, hogy benne egy zöld színű fluoreszcens protein aktiválódjon, ahol a sejthalált kiváltó szignál halad. Aztán beindították az apoptózist, és megfigyelték a fény útját. Így derült ki, hogy a jelzés nem részecskék áramlása, tehát diffúzió révén, hanem hullámszerűen terjed.

Galéria megnyitása

Ezt később módosítatlan petesejteken is sikerült megfigyelni, kiderült ugyanis, hogy a sejt halott részein megváltozik sejt színe. Ez a színváltás pedig szintén hullámszerűen terjedt végig a sejtmembránon is, így kívülről is megfigyelhető, hogyan hal el a sejt. A közelebbi vizsgálat kiderítette, hogy a színváltásért a kaszpázok felelnek. Ezek olyan enzimek, amelyek az apoptózis során aktiválódnak, mégpedig hasonlóan a dominók dőléséhez: az aktív kaszpáz aktiválja a környékén lévő többi enzimet, és így alakul ki a hullám.

A szakértők azt remélik, hogy a sejthalál molekuláris szintű megértésével talán azt is meg tudják fejteni, hogy miért nem indul be időnként a folyamat, amikor szükség lenne rá, illetve hogy a már említett túlműködések esetén esetlegesen hogyan lehetne az leállítani vagy lelassítani.

Neked ajánljuk

Kiemelt
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap