A gyertyától az USB-ig

A karácsonyi fények története.

A gyertyától az USB-ig

A gyertya korszaka

Az örökzöldek tisztelete egészen az őskorig nyúlik vissza: a fa szinte minden vallásban az életet szimbolizálja, az örökzöldek pedig ezen túl az újjászületést, az újrakezdést, az élet ciklikusságát, a termékenységet jelképezik. A téli napforduló környékén az ókorban szokás volt egymásnak zöld ágacskákat ajándékozni, a ház gerendáira fagyöngyöt, fenyőágat akasztani. Az ágak fénnyel való díszítése is messzire nyúlik vissza, az ősi germánok voltak a források szerint az elsők, akik mécsesekkel díszítették a fenyőágakat.

A karácsonyfa-állítás szokásának mai változata Skandináviából származik, innen a harmincéves háború idején jutott el Németországba. Az első karácsonyfáról Sebastian Brant német író adott hírt a 15. század végén, ezt még almával és ostyával díszítették. Bécsben először a Berlinből áttelepült Arnstein bankárcsalád házában állították karácsonyfát 1814-ben, ez akkoriban olyan furcsaságnak számított, hogy még a titkosrendőrség is jelentést készített róla. A szokás azonban gyorsan elterjedt, hiszen két évvel később már Károly főherceg palotájában is állt a karácsonyfa.

Hazánkba Habsburg közvetítéssel jutott el a szokás. Az első karácsonyfát valószínűleg Brunszvik Teréz állította 1824-ben Aszódon. Igazán népszerű csupán a 19. század második felében lett, először csak a jómódú családok engedhették meg maguknak, később szélesebb körben is elterjedt. A díszek esetében ekkor még ügyeltek arra, hogy azok ehetőek legyenek. A festett üvegdíszek csak az 1880-as években jelentek meg, majd a 20. század elejétől elterjedtek az iparilag előállított papírdíszek is.

A gyertyás karácsonyfát elsőként 1660-as évekre emlékezve Lisolette pfalzi grófnő említette 1708-ban írt levelében, de a megszülető Jézust, a Fény hozóját jelképező díszítés valószínűleg már korábban is fontos része volt a karácsonyfának. Az igazán nagy változást a karácsonyi fények világába az elektromosság felfedezése hozta.

Edison színre lép

Thomas Edison 1879-ben szabadalmaztatta a szénszálas izzólámpát, és amikor december 31-én a Menlo parkban a közönségnek is bemutatta találmányát, azt mondta: „Olyan olcsóvá tesszük az elektromosságot, hogy a gyertya a gazdagok kiváltsága lesz.” Ugyanebben az évben használták először az elektromosságot utcai világításra, valamint San Francisco-ban megalakult az első elektromos szolgáltató, amely már magánemberek számára is elérhetővé tette az áramot.

Edison 1880-ban karácsony közeledtével laboratóriumát és a környező területet izzókkal díszítette fel reklámfogásként. 1882-ben megnyitotta a Pearl Street Power Station-t New York-ban, amely már ötezer lámpát tudott párhuzamosan ellátni energiával. És ez volt az az év is, amikor Edward Johnson a történelem során elsőként elektromos fényekkel díszítette fel karácsonyfáját.

Edward H. Johnson feltaláló és Edison üzlettársa volt, az Edison Electric Company alelnöke. 1882. december 22-én mutatta be otthonában a külön neki készített, összesen nyolcvan darab piros, fehér és kék izzóval feldíszített karácsonyfát. Az eseményről a sajtó is beszámolt. Innentől kezdve az elektromos karácsonyfaégők hamar nagy népszerűségre tettek szert az egész Egyesült Államokban. 1895 decemberében már a Fehér Ház karácsonyfáján is ilyen lámpák díszelegtek.

1895-ben a nagy érdeklődésre való tekintettel az Edison Electric Company piacra dobta az első, kifejezetten karácsonyfára tervezett izzósorokat. Ezeket formájuk után csak Edison-körtéknek szokták nevezni. A szénszálas izzók 14‒16 Voltosak és 1‒2 gyertyaerősek voltak, ahogy akkoriban a teljesítményt nevezték. Kezdetben még színtelenek, de hamar megjelentek piros, zöld, majd kék, borostyán, sárga, lila és tejüveg változataik. Az Államokon kívül Németországban és Japánban is megkezdték gyártásukat. 1907-re az izzók túlnyomó többségét már Japánban gyártották egyre többféle színben.

 

A Tungsram kezdetei

A karácsonyfaizzó kezdetben a gazdagok kiváltsága volt, egyetlen füzér 12 dollárba került, ami ma körülbelül 300 dollárnak felel meg. A borsos ár miatt lehetőség volt a füzérek bérlésére is. Az izzósorok elterjedéséhez nagyban hozzájárult az is, hogy 1908-tól kezdve a biztosítótársaságok nem fizettek karácsonyfa okozta tűzkárok után, mivel eddigre mindenki számára bebizonyosodott, hogy milyen veszélyes a fenyőfára gyertyát helyezni.

1916-ban történt az újabb fordulat, amikor is a General Electric megkezdte a wolframszálas karácsonyfaizzók forgalmazását. A wolframizzót Dr. Just Sándor és Hanaman Ferenc fejlesztette ki 1904-ben. Wolframszuszpenziót vittek fel a szénszálra, majd ez utóbbit ‒ miután a wolfram felvette a szénszál alakját ‒ hevítéssel eltávolítottak. Az így készített izzószál fényesebben világított és hosszabb élettartammal bírt, mint az addigi szénszálas izzók. Wolframszálas izzót először az Egyesült Izzó és Villamossági Rt. gyártott, és Európa-szerte Tungsram márkanéven vált ismertté.

1906 és 1910 között a General Electric továbbfejlesztette a wolframszálas izzók gyártási technológiáját, és az újfajta világítótestek hamarosan kiszorították szénszálas ősüket. Ez utóbbiak gyártásával 1920-ra le is álltak. Az újfajta karácsonyfaégők egyenletesebben és erősebben égtek, kevesebbet fogyasztottak, valamint olcsóbbak is voltak, így még szélesebb körben terjedhettek el. Egészen a legutóbbi időszakig lényegileg ilyen rendszerű izzósorokkal díszítettük karácsonyfáinkra.

Korlátlan lehetőségek

Napjainkban nagy népszerűségnek örvendenek a LED-es karácsonyfaégők, amelyek keveset fogyasztanak és jóval hosszabb élettartamúak elődeiknél. Szintén elterjedőben van a főleg műfenyőkön, illetve kültéri fénydíszeknél alkalmazott üvegszálas technológia. Ami az energiaellátást illeti, a lehetőségeknek maximum a fantáziánk szabhat határt, hiszen a napelemes égősortól kezdve a számítógépre dugható USB-s karácsonyfáig már mindenféle különlegesség megtalálható a piacon, ami emberi ésszel elképzelhető.

A sokféle technológiai újítás ellenére továbbra is helytálló az a jó tanács, hogy az égősort célszerű még a fára szerelés előtt ‒ esetleg már előző nap ‒ kipróbálni, sok bosszúságtól kímélhetjük meg így magunkat. Ennek szellemében kívánunk mindenkinek további jó készülődést és kellemes ünnepeket.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward