A GOCE folytatja a Föld gravitációs térképének finomítását

A Föld gravitációs terét, valamint az óceáni áramlatokat vizsgáló műhold 2009 márciusában került Föld körüli pályára. 

A GOCE folytatja a Föld gravitációs térképének finomítását

Az Európai Űrügynökség GOCE nevű műholdja eddigi pályafutása elkészítette bolygónk pontos gravitációs térképét, küldetése következő fázisába lépve pedig alacsonyabbra ereszkedik, hogy még precízebb méréseket végezzen. A Föld gravitációs terét, valamint az óceáni áramlatokat vizsgáló műhold 2009 márciusában került Föld körüli pályára.

Az eredetileg előírt feladatokat már végrehajtotta a GOCE, azonban az ehhez szükséges üzemanyag-fogyasztás a mérsékelt naptevékenységnek köszönhetően sokkal alacsonyabb volt a vártnál, így az ESA úgy döntött, hogy kiterjeszti a küldetést, és további adatokat gyűjt a műhold által felvázolt gravitációs modell pontosításához. A jelenlegi becslések szerint a műhold 2014-ig lehet üzemképes.

Bolygónk gravitációjának méréséhez a GOCE már kezdetben is szokatlanul alacsony pályán mozgott, mindössze 255 kilométeres magasságban, augusztusban azonban megkezdték még közelebbi pályára irányítását. A küldetés második fázisára kijelölt 235 kilométeres keringési magasságot a tervek szerint februárra éri el a műszer, amely süllyedés közben is folytatja a méréseket.

Az alacsonyabb pálya révén olyan mértékben növekedni a fog a mérések pontossága, hogy a szakértők szerint legalább annyi meglepetés várható az elkövetkező időkben, mint amennyit a műhold már eddig is szolgáltatott. A GOCE első gravitációs modelljét 2010 júniusában hozták nyilvánosságra, ezen azonban még nem látszanak kellő felbontásban az óceáni áramlatok jelenlétéből adódó sajátosságok. Az új, még pontosabb mérések révén az ilyen finomságokat szeretné felderíteni a GOCE-projektet irányító kutatócsoport.

A műhold legfontosabb műszere egy gradiométernek nevezett eszköz, amely három irányban méri az aktuális gyorsulást, majd a rendszer ezen adatok alapján köveztet a gravitációs mező erősségére. A GOCE fedélzetén összesen hat gyorsulásmérő található, amelyek révén már a legminimálisabb sebességváltozásokat is detektálódnak.

A nehézségi gyorsulás átlagos értéke a Földön 9,81 m/s2, azonban ez területről területre változik, mivel a Föld nem gömb alakú és közel sem homogén. A GOCE adatai alapján Izlandon és Srí Lankától délre a legerősebb a gravitáció, a nehézségi gyorsulás tengerszinten mért értéke azonban mindenütt 9,78‒9,83 m/s2 között mozog, vagyis annyira aprócska különbségekről van szó, amelyeket a mindennapi életben nem érzékelünk.

A Föld gravitációs térképe azonban rendkívül fontos információkkal látja el a szakértőket a jobb klímamodellek kidolgozásához, az oceanográfiai kutatásokhoz, illetve lényeges adatokkal szolgálhat a földrengések és a vulkanikus tevékenység esetleges jövőbeli előrejelzéseihez. A műhold adatai alapján készült az első globális térkép a földkéreg és a földköpeny közti határfelületről, az úgynevezett Moho-felületről, és fontos új információkat gyűjtött be a termoszférában uralkodó állapotokról, illetve az ottani légmozgásokról is.

 

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward