A Föld elporlasztása

A Washingtoni Egyetem kutatói elpusztították a Földet ‒ szerencsére csak szimulátoron. Arra voltak kíváncsiak, hogy milyen anyagok nyomait kell keresniük, ha egy ultraforró szuperföld kategóriájú exobolygó légkörét vizsgálják.

A Föld elporlasztása

A Washingtoni Egyetem kutatói elpusztították a Földet ‒ szerencsére csak szimulátoron. A tudóscsoport arra volt kíváncsi, hogy mi történne, ha a Föld sokkal közelebb lenne a Naphoz, így bolygónk lassú elporlasztásának modellezése révén reméltek válaszokat az olyan kérdésekre, mint például hogy milyen anyagok nyomait kell keresniük, ha egy ultraforró szuperföld kategóriájú exobolygó légkörét vizsgálják.

A bolygókereső módszerek révén a csillagászok képesek ugyan megbecsülni az exobolygó átlagos sűrűségét, egy kőzetbolygó esetében azonban ez a sűrűség egy sor különféle alapanyag összességéből előállhat. A legtöbb eddig észlelt szuperföld nagyon közel kering központi csillagához, általában olyan távolságban, hogy a felszínükön található kőzetrétegek szinte biztosan olvadt állapotban vannak. A kutatók ezért kipróbálták, hogy milyen változások következnének be bolygónk légkörében akkor, ha kőzeteit megolvasztaná a Nap forrósága.

A tudósok két különböző bolygómodellel dolgoztak: az egyik nagyon hasonlított a mai Földre, vagyis kőzetlemezekből álló kéreg borította, a másikat viszont egy döntően szilikátokból álló anyagtömeg, azaz a kéreg kialakulása előtti időket idézte.

A bolygókat ezt követően addig hevítették, amíg felszíni hőmérsékletük 270‒1700 Celsius fokot ért el. (A Föld felszínének jelenlegi átlaghőmérséklete 15 ˚C.) A szimulációk alapján mindkét bolygómodell légköre döntően vízgőzzel és szén-dioxiddal telik meg, előbbi a felszíni vizekből és a hidratált ásványi anyagokból, utóbbi a karbonátot tartalmazó megolvadt kőzetekből származik.

A kéreg 940 ˚C körül olvadt meg, a szilikátköpeny pedig 1730 ˚C-on. A primitívebb bolygómodell légkörének összetétele drasztikusan változott a hőmérséklet emelkedésével: 730 fok alatt metánt és ammóniát tartalmazott, afölött pedig a Vénuszéhoz hasonlóvá vált, azonban vízgőzben is bővelkedett. 1430 ˚C körül mindkét modell légkörében felszaporodott a szilícium-monoxid.

A kutatók ennél is továbbmentek és teljesen elégették a bolygókat. És hogy mi maradt a végén? Egy nagy labdányi tűzforró gáztömeg, amelyben kődarabok és olvadt vascseppek száguldoznak.

 

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward