A fogyasztása miatt rejtegette az Intel a Comet Lake-S-t a CES-en?

Úgy tűnik, a két extra processzormag miatt a tízmagos modelleknél 300 W-ra emelkedett a maximális terhelés mellett mérhető fogyasztás, amin még csiszolni akar egy picit a gyártó, így a CES alkalmával még nem lehetett megmutatni a platformot. Már amennyiben hihetünk a pletykának.

A fogyasztása miatt rejtegette az Intel a Comet Lake-S-t a CES-en?

Az Intel előadásán a CES alkalmával egyetlen szó sem esett az érkező Comet Lake-S processzorokról, amelyek a Skylake architektúrát és a 14 nm-es csíkszélességet viszik tovább, a Coffee Lake Refresh modellekhez képest azonban két extra processzormaggal gazdagodnak az abszolút felsőkategóriában, de lejjebb is történik némi változás. Az új processzorokhoz a 400-as sorozatú alaplapok, amelyek LGA-1200-as processzorfoglalattal érkezhetnek, már készen állnak, és az információk szerint eredetileg úgy is volt, hogy a CES folyamán már ízelítőt kaphatunk a platformból, ám az utolsó pillanatban lefújták a bemutatót, ami az új processzorok magas fogyasztásával magyarázható. Legalábbis erről számoltak be a ComputerBase.de munkatársai, akik iparági informátoroktól szerezték értesüléseiket.

A 14 nm-es csíkszélességről már rengeteg bőrt lehúzott a gyártó, hiszen egyszerűen nem volt más választása, ugyanis a 10 nm-es gyártástechnológia körül számos probléma merült fel az elmúlt évek során – egyszerűen azért, mert túl nagyot akartak lépni, túl nagy tranzisztor-sűrűséget vettek célba, ezt később a vezetés is elismerte. Éppen ezért a 14 nm-es csíkszélességből kellett kihozni a lehető legtöbbet, amelynél várható volt, hogy előbb-utóbb falba ütközhet, ugyanis a végtelenségig nem lehet növelni a magok és szálak számát, a fogyasztás és a hőtermelés előbb-utóbb útját állja a további bővítéseknek. És a 14 nm-es csíkszélesség még egy ideig biztosan velünk is marad az asztali processzorok piacán, ahogy az korábban kiderült.

Galéria megnyitásaA Core i9-9900KS esetében maximális terhelés mellett 250 W feletti fogyasztás mérhető, amihez igen magas, 95 Celsius fok feletti hőfokok társulnak, így a Core 9 10900K esetében, ahol két extra processzormagot kell táplálnia és hűtenie a rendszernek, tovább bonyolódik a helyzet.

Az iparági információk szerint a Core i9-10900K esetében a maximális fogyasztás már a 300 W-ot is eléri maximális terhelés mellett, a PL2 fogyasztást pedig 250 W-ra konfigurálták. És ez a pletykák szerint akadályozza a zökkenőmentes működést, éppen ezért további optimalizációra lehet szükség, aminek az alaplapgyártók nem igazán örülnek, hiszen a 400-as sorozatú lapkakészlettel szerelt termékek már készen állnak a rajtra.

Nemrégiben már úgy tűnt, hogy a Comet Lake-S processzorok akár február folyamán is elrajtolhatnak, ám jelenleg inkább az április-május környéki rajt tűnik biztosabbnak, de ez még mindig csak pletyka. Más kérdés, hogy azért korábban is volt már szó áprilisi rajtról, de ezt csak zárójelben jegyeznénk meg.

Egyébként az iparági információk szerint pont ez, vagyis a plusz két processzormag extra fogyasztása okozza azt a tényt, hogy a noteszgépekbe szánt Comet Lake-H processzorokból nem készül tízmagos kivitel, így „csak” 8 maggal és 16 szállal gazdálkodhatnak majd a felsőkategóriás noteszgépek. Reméljük, mielőbb sikerül megoldást találni a problémára, amelynek eredményeként elrajtolhatnak az új processzorok.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap