2022-ig használja a 14 nm-es gyártástechnológiát az Intel?

Úgy tűnik, a 10 nm-es gyártástechnológiát idén csak limitált mértékben vetik be, így a 14 nm-es gyártósorok még nem lélegezhetnek fel.

2022-ig használja a 14 nm-es gyártástechnológiát az Intel?

Az Intel a napokban több új processzort is piacra dobott, amelyek között asztali modelleket éppúgy találunk, mint noteszgépekbe szánt, 45 W-os TDP kerettel rendelkező megoldásokat. Ezek természetesen mindannyian 14 nm-es csíkszélességgel készültek, de idén a 10 nm-es gyártástechnológiára támaszkodó megoldások is megjelenhetnek kereskedelmi forgalomban, legalábbis a korábbi ígéretek alapján erre számíthatunk.

Nemrégiben két érdekes dia jelent meg, amelyek egy névtelen informátortól kerültek a Tweekers.net munkatársaihoz. Ezek egy Dell rendezvényről származnak és bizalmas információkat tartalmaznak: konkrétan a processzorrészleg útiterveiről van szó. Az aktuális kép alapján úgy tűnik, a 10 nm-es csíkszélességet idén csak korlátozottan vetheti be az Intel, ugyanis csak a mobilpiacra szánt Ice Lake Y és az Ice Lake U modellek készülhetnek vele. Előbbi processzorok kettő-, míg utóbbiak kettő- és négymagos kivitelben kerülnek forgalomba.

Galéria megnyitása

A következő 10 nm-es hullámra egy évet kell várni, de akkor is csak a mobil szegmens kapja meg az új fejlesztéseket, amelyek a Tiger Lake Y és a Tiger Lake U jelölést kapják – mindketten 4 processzormaggal rendelkeznek. Ezek viszont már nem limitált mennyiségben érkeznek. Ezzel együtt a Comet Lake modellek is jelen lesznek a piacon ebben az időszakban, méghozzá 2-, 4, 6, 8- és 10 maggal szerelt kivitelben, vagyis lényegében ezzel a családdal fedi le a gyártó a teljes „H”, „G” és „U” sorozatot mobil fronton. 2020 harmadik negyedévében egy érdekes család, a Rocket Lake U is megjelenik, amelyben négy és hat maggal rendelkező processzorok lapulnak, méghozzá 14 nm-es csíkszélességre támaszkodva, a GPU azonban 10 nm-es gyártástechnológiára épül.

Galéria megnyitása

Asztali fronton a jelek szerint idén már nem érkeznek új processzorok, azaz a Coffee Lake Refresh S kínálat képezi az idei termékpaletta gerincét. A következő lépcső a korábban már emlegetett Comet Lake S lesz, ami megint lefedi a teljes szegmenset a kétmagos megoldásoktól egészen a tízmagos modellekig, de még mindig 14 nm-es csíkszélességet használva. 2021-ben a Rocket Lake S modellek is megjelennek, ugyancsak kettőtől tíz magig terjedő kivitelben, valamint ugyancsak 14 nm-es csíkszélességet használva.

A 10 nm-es csíkszélesség nagyobb volumenű bevetésére a fentiek szerint 2022-től kerülhet sor, amennyiben a fenti útiterv még érvényben van és hiteles. Kérdés, hogy ezzel a kínálattal mire megy majd a gyártó a ZEN 2 és ZEN3 alapú AMD processzorokkal szemben, amelyek időközben meg fognak jelenni.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap