26 új asztali és 6 új mobil processzor az Intel kínálatában

Végre kibővült az asztali kínálat, plusz megérkeztek a "H" sorozatú mobil processzorok is.

26 új asztali és 6 új mobil processzor az Intel kínálatában

Rengeteg új asztali processzor érkezett

Az Intel első 9. generációs Core sorozatú asztali processzorai hat hónappal ezelőtt mutatkoztak be, a kínálat azonban eléggé szerény volt, így sokan várták, hogy újabb modellekkel bővüljön a repertoár, főleg lefelé. Ma meg is érkeztek a hiányolt modellek, sőt, még 10 darab alacsonyfogyasztású, azaz „T” jelölésű processzor is érkezett melléjük, amelyek ugye 35 W-os TDP kerettel gazdálkodnak.

Galéria megnyitása

Az új modellek akár 128 GB-nyi rendszermemória használatára is képesek, de ezzel együtt Optane támogatással is rendelkeznek, ami most már a Pentium Gold és a Celeron sorozat tagjaira is kiterjed. Ahogy eddig, a csúcsot a Core i9-es sorozat képviseli, amelynek tagjai 8 processzormaggal és 16 szállal rendelkeznek, alattuk pedig a Core i7-es modellek foglalnak helyet, ugyancsak 8 processzormaggal, de már HT támogatás nélkül. A Core i5-ösök már csak 6 processzormagot kapnak, amelyekhez nincs HT támogatás, míg a Core i3-as családban 4 processzormag áll rendelkezésre, ugyancsak HT támogatás nélkül. A sor végén a Pentium Gold és a Celeron modellek foglalnak helyet, amelyek mindketten 2 processzormagot kaptak, de a Celeronok esetében ezek mellé már nem jár HT támogatás sem.

Galéria megnyitása

A memóriatámogatás a Core i5-ös családnál, illetve attól felfelé DDR4-2666 MHz-es értéket képvisel, míg a Core i5-ös család alatti modelleknél DDR4-2400 MHz-es támogatással kell beérnünk. Jelölés terén fontos megemlíteni, hogy a „K” modellek szorzózár-mentes kivitelben érkeznek, míg az „F” variánsok esetében nem áll rendelkezésre aktív iGPU, így külön videokártya is kell melléjük. A „KF” modellek természetesen szorzózárral érkeznek, de aktív iGPU-t nem tartalmaznak. A „T” jelölés az alacsony fogyasztású példányokat jelöli, amelyeknél a normálhoz képest jóval alacsonyabb a magórajel, a TDP azonban az alapórajeles fogyasztáskeretet takarja, vagyis terhelés alkalmával ezt az értéket átléphetik a termékek.

Az újdonságok közül érdemes kiemelni a Core i9-9900-as variánst, amely Thermal Velocity Boost funkcióval rendelkezik, így a funkció engedélyezésével a 4,9 GHz-es maximális boost órajel 100 MHz-cel megemelkedhet. Az új processzorokat minden esetben kékkel jelöltük, hogy könnyebb legyen őket megkülönböztetni. Ahogy az a fenti táblázatból is kiderül, gyakorlatilag a Core i3-9350KF modell alatt helyet foglaló processzorok mindegyike új.

Akár nyolcmagos Intel processzorral is kérhetjük majd az új gamer noteszgépeket

A vállalat az új asztali processzorok mellett hat új 9. generációs Core sorozatú mobil processzorral is előrukkolt, amelyek mindannyian 45 W-os TDP kerettel rendelkeznek, hiszen "H" sorozatú megoldásokról van szó. A Core i9-es modelleknél ebben az esetben is elérhető a fentebb már említett Intel Thermal Velocity Boost funkció, ami a maximális Turbo Boost órajelet 100 MHz-cel segít kitolni. Azt a vállalat nem részletezte, hogy ennek engedélyezéséhez pontosan milyen feltételeknek kell megfelelnie az adott rendszernek, de minden bizonnyal arról van szó, hogy megfelelő teljesítményű hűtésre van szükség az üzemmód aktiválásához.

Galéria megnyitása

A Core i9-es modellek ebben az esetben is 8 maggal és 16 szállal rendelkeznek, a Core i9-9980HK pedig egyedüliként szorzózár-mentes kivitelben érkezik, azaz tuningolhatjuk, ha erre az adott OEM dizájnja is lehetőséget ad. A Core i9-9980H szintén lehetőséget ad tuningra, ám itt már csak maximum 400 MHz-cel emelhetjük meg az órajelet, ha az adott OEM ezt engedélyezi, ami az ITVB értéket levéve 5 GHz-es maximális órajelet jelent, hiszen a gyári Turbo Boost csak 4,6 GHz, ha a 100 MHz-es extrával nem számolunk.

A Core i7-es sorozat tagjai itt már 6 maggal és 12 szállal büszkélkednek, vagyis az asztali modellekkel ellentétben itt van HT támogatás is a kínálatban. A Core i5-ös példányok csak 4 magot kaptak, ám ezekhez jár HT támogatás is, így akár 8 szálon is dolgozhat az adott termék. Mindegyik processzor kétcsatornás DDR4-2666 MHz-es memória-támogatással érkezik, valamint mindegyik tartalmaz aktív iGPU-t is.

Galéria megnyitása

Az új processzorok mellé egyes gyártók egészen biztosan társítani fogják az Intel új AX200-as típusú WiFi 6-os, azaz 802.11ac vezérlőjét. Ezzel együtt Thunderbolt 3 támogatásra is számíthatunk, ha az alaplap megkapja a szükséges vezérlőt, plusz az Intel Optane Memory sorozatú adattárolóit is használhatják a rendszerek. Ennél egy fokkal talán jobb hír, hogy az új processzorok már kezelik a Samsung 32 GB-os So-DIMM memóriamoduljait is, így igazán komoly DTR (DeskTop Replacement) noteszgépek készülhetnek, amelyek képesek helyettesíteni egy combosabb asztali PC-t is.

Az friss központi egységeket az elkövetkező hetek folyamán kezdik el alkalmazni a partnerek következő generációs noteszgépeikben. Ilyen megoldásokat a május utolsó hetében kezdődő Computex 2019 alkalmával is egészen biztosan látni fogunk. Hogy az új processzor-generációra frissül-e az Intel Kaby Lake-G családja? Alighanem igen, már csak az a kérdés, mikor jelentik be a friss modelleket.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap