A fiatalabb testvérek alacsonyabbnak látszanak a valóságosnál

Legalábbis az anyák szemében biztosan. Egy ausztrál kutatás eredményei szerint az anyák átlagosan 7,5 centiméterrel alacsonyabbnak hiszik fiatalabb gyermekeiket, mint amekkorák valójában.

A fiatalabb testvérek alacsonyabbnak látszanak a valóságosnál

A legfiatalabb gyermekeket a szülők és a testvérek még nagyobb korukban is hajlamosak örök gyereknek, a „család kisbabájának” tekinteni, és mint egy új kutatásból kiderült, ez korántsem korlátozódik a személyiségbeli megítélésre: az anyák fizikailag kisebbnek látják legifjabb csemetéjüket, mint amekkora valójában. A „bébi-illúzió” aztán rendre összeomlik a következő gyerek születésekor, írják az ausztráliai Swinburne Műszaki Egyetem kutatói. Vizsgálatukban 747 anya vett részt, akiknek több mint 70 százaléka arról számolt be, hogy második gyermekük világra jövetele után az első gyerek hirtelen sokkal nagyobbnak és idősebbnek tűnt.

Jordy Kaufman, a kutatás vezetője szerint ilyenkor nem egyszerűen az történik, hogy a testvér annyival nagyobbnak tűnik az újszülöttnél, hanem jelentős részben közrejátszik az is, hogy a szülők a baba érkezéséig jelentősen kisebbnek látták első csemetéjüket a valóságosnál. Amikor aztán megszületik a testvér, az illúzió megtörik, illetve áttevődik, és az idősebb testvér fizikai érettségét jóval reálisabban ítélik meg a szülők, mint korábban.

Az illúzió mértékének vizsgálata érdekében Kaufman és kollégái azt kérték az anyáktól, hogy jelöljék be gyermekeik magasságát egy tiszta falfelületen. Ezt követően a kutatók összehasonlították a jelek helyét a csemeték tényleges testmagasságával. A gyerekek közt akadtak idősebb és fiatalabb testvérek, illetve egyedüli gyerekek is. Az adatokból kiderült, hogy az anyák rendre alacsonyabbnak ítélték fiatalabb, illetve egyedüli gyermeküket, és nem is akármennyivel: átlagosan 7,5 centiméterrel lejjebb helyezték el a jelet a valóságos magasságnál. Ez azért is érdekes, mert az idősebb testvérek magasságának megítélésében ugyanezek az anyák meglepően pontosnak bizonyultak.

Az illúzió vélhetően valamiféle evolúciós maradvány lehet, hiszen nehéz lenne vitatkozni azzal a logikával, miszerint a család legfiatalabb tagja a leginkább sebezhető, és ha a valóságosnál is kisebbnek látják a szülők, akkor még több energiát fordítanak gondozására, ami kulcsfontosságú lehet a többgyermekes családok túlélése szempontjából. Az eredmények ráadásul annak megértésében is segíthetnek, hogyan formálja a születési sorrend a személyiséget. És persze kutatás azt is megmagyarázza, hogy a legifjabb testvér sok esetben miért nem képes levetkőzni magáról a „babaszerepet”, még felnőtt korában sem: mivel ő a legfiatalabb, esetében sosem omlott össze az illúzió, vagyis szülei továbbra is fizikailag kisebbnek látják, mint amekkora valójában.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward