A féreg, amely nem tudott berúgni

A Texasi Egyetem kutatói olyan fonálférgeket hoztak létre, amelyek nem képesek lerészegedni. A hatást egyetlen gén módosítása révén érték el a szakértők, ráadásul úgy, hogy a kódolt fehérje egyéb funkciói nem szenvedtek károkat.

A féreg, amely nem tudott berúgni

A Texasi Egyetem kutatói olyan férgeket hoztak létre, amelyek nem képesek lerészegedni. A sikerről beszámoló tanulmányban a szakértők részletesen leírják, hogyan érték el a fonálféreg genomjának módosítása révén, hogy az etanol kötődését lehetővé tevő, az emberben is meglévő molekuláris csatornák működésképtelenné váljanak.

Normális esetben, ha a férgeket alkoholt tartalmazó Petri-csészébe helyezzük, ittassá válnak. Esetükben ez abban nyilvánul meg, hogy mozgásuk koordinálatlanná, lassúvá válik. A módosított csatornákkal rendelkező állatok viszont alkohol jelenlétében is ugyanúgy viselkednek, mint etanollal nem érintkező társaik, mondja Jonathan Pierce-Shimomura, a kutatás vezetője.

A célba vett molekuláris csatorna ráadásul úgy lett módosítva, hogy az a sejtek, illetve a csatorna normális működését nem zavarja meg, így a férgek agya továbbra is megfelelően funkcionált. Ez azért nagy dolog, mert a slo-1 nevű gén által kódolt BK-csatorna a véredények, a neuronok és a húgyvezeték sejtjeinek szabályozásában is fontos szerepet játszik. „Lenyűgöző eredmény, hogy egy, az etanol bevitelére ilyen mértékig ható mutáció csak minimálisan befolyásolja a csatornát alkotó fehérje egyéb funkcióit” – mondják a szakértők.

A génen belüli pontos célpont megtalálásához Pierce-Shimomura és társai saját megfogalmazásuk szerint „nyers erővel” láttak hozzá: több száz különböző mutációt hoztak létre, majd sorra kipróbálták, hogyan módosul ezek hatására a fehérje működése. Idővel aztán ráakadtak arra a genetikai variációra, amely lehetővé teszi, hogy a csatorna alkohol jelenlétében ne aktiválódjon, egyéb funkcióit azonban megőrizze.

A kutatók azt remélik, hogy az eredményeket felhasználva olyan hatóanyagokat hozhatnak létre, amely először egerekben, majd idővel az emberben is megakadályozza az alkohol sejtekre való befolyását, megelőzve ezzel a lerészegedést. Ha sikerülne a mutációhoz hasonló hatást gyógyszeresen elérni, vagyis kizárólag az etanollal szemben blokkolni a BK-csatornákat, az vélhetően jelentős segítség lehetne az alkoholisták kezelésében.

Az emberi tesztelés persze még meglehetősen távol van, ráadásul egyáltalán nem biztos, hogy a potenciális hatóanyag a részegség összes tünetét képes lesz megszüntetni, hiszen az etanol több különböző dolgot is célba vesz az emberi agyban. Pierce-Shimomura azonban úgy véli, hogy ha eredményeik révén egy olyan gyógyszer lesz kifejleszthető, amely egy kicsit is megkönnyíti az alkoholbetegek leszokását, már az is óriási előrelépést jelent.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward