A fehérorosz kormány betiltotta a külföldi weboldalak használatát

A január 6-án hatályba lépő törvény alapján ezentúl illegális lesz például az Amazonon vásárolni, és ha valaki ezt mégis megteszi, nemcsak ő maga néz büntetés elé, hanem az ország törvényeit megsértő cég is.

A fehérorosz kormány betiltotta a külföldi weboldalak használatát

A fehérorosz parlament olyan törvényt fogadott el december 21-én, amely korlátozza, illetve megakadályozza az országban tartózkodók hozzáférését a külföldi honlapokhoz, írja a Global Legal Monitor. A január 6-án hatályba lépő törvény alapján ezentúl illegális lesz például az Amazonon vásárolni, és ha valaki ezt mégis megteszi, nemcsak ő maga néz büntetés elé, hanem az ország törvényeit megsértő cég, jelen esetben az Amazon is.

A kelet-európai köztársaság már eddig is szerepelt a Riporterek Határok Nélkül (RSF) internetcenzúrát gyakorló országokat tömörítő listáján a „megfigyelés alatt tartandó” kategóriában, ezzel a döntéssel pedig minden valószínűség szerint lehet, hogy előrelépnek „az internet ellenségei” közé.

Galéria megnyitása

A törvény alapján bármilyen cég vagy magánember csak hazai domaineken keresztül kínálhat online szolgáltatásokat, folytathat kereskedelmet vagy küldhet üzeneteket. És mint már feljebb említésre került, azok a cégek, amelyek nem az ország területén működnek, nem nyújthatnak semmiféle online szolgáltatást a Fehéroroszországban tartózkodó felhasználóknak. Amennyiben ez mégis megtörténik, az adóhatóság, a rendőrség és a titkosrendőrség hatáskörébe tartozik az ügy kivizsgálása és a vétkesek elleni vádemelés kezdeményezése.

Az internet-kávézók, illetve más nethozzáférést nyújtó helyek bírságra, súlyosabb esetben bezárásra számíthatnak, ha kiderül, hogy egy vendégük külföldi oldalakat látogatott meg, és ezt nem jelentették haladéktalanul a hatóságoknak. A törvény ezen paragrafusa akkor is érvényes, ha az ember otthon, a saját gépén enged valaki mást böngészni, és az illető esetleges „helytelen” viselkedését nem jelenti.

Az új törvény összhangban van az úgynevezett 60-as számú elnöki rendelettel, amely 2010 júliusában lépett életbe. Ennek értelmében az internet-szolgáltatók kötelesek magukat bejegyeztetni a kormányzatnál, technikai információkat szolgáltatni online hálózatukról, rendszereikről és információforrásaikról, és azonosítani a rajtuk keresztül netre csatlakozó minden egyes készüléket. Ugyanígy minden nyilvános számítógép használatakor az azt használónak azonosítania kell magát, valamint minden lépését figyelik és rögzítik. Az adatokat állítólag egy évig tárolják.

A kormány továbbá üzembe helyezett egy szűrőrendszert, amely szűri vagy blokkolja a veszélyesnek ítélt tartalmakat, ide tartoznak a fegyver-, drog- és rabszolga-kereskedelemmel összefüggésbe hozható lapok, illetve bármiféle pornográf vagy erőszakos tartalom.

 

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap