A dubstep elűzi a szúnyogokat

Ezen a nyáron sokkal több Skrillexet hallgat, aki jót akar magának.

A dubstep elűzi a szúnyogokat

Egy környezetbarát szúnyogriasztó módszereket tanulmányozó tudóscsoport eredményei szerint azok a nőstény szúnyogok, amelyek dubstepet hallanak, kevésbé hajlamosak párosodni és kevesebb vért szívnak, mint a csendben „dolgozni” hagyott társaik. Mivel pedig a szúnyogok által hordozott betegségek párosodás és a vérszívás útján terjednek, ezen két tevékenység megzavarása fontos lépést jelenthet a fertőzések megállítása felé, írják az eredményekről beszámoló tanulmány szerzői.

A kutatók 12 órán keresztül éheztetett nőstény szúnyogokkal kísérleteztek: ezeket egy-egy hím szúnyogot és hörcsögöt is tartalmazó ketrecbe zárták, majd 10 percen keresztül a Skrillex Scary Monsters and Nice Sprites című számát játszották le nekik. A szerzők elmondásuk szerint azért ezt a számot választották, mert hangereje és folyamatosan emelkedő hangmagassága ideálisnak tűnt a szúnyogok viselkedésének befolyásolásához.

A kísérletből kiderült, hogy a Skrillexet hallgató szúnyogoknak sokkal kevesebb kedvük volt a szexhez és a vérszíváshoz, mint a kontrollcsoport tagjainak. A kiéheztetett szúnyogok a hangos környezetben csak 2–3 perc után találták meg a hörcsögöt, míg a csendben hagyott kontrollcsoport tagjai 30 másodperc alatt rárepültek a rágcsálóra. A Skrillex-szúnyogok ezt követően is ritkábban és kevesebbet táplálkoztak, és 80 százalékkal kevesebbszer közösültek a hímmel, mint csendben lévő rokonaik. A kutatók szerint a zene rezgései megzavarták a szúnyogokat abban, hogy kiszemelt társukkal szinkronizálják szárnyaik verését, ami fontos része a párosodási rítusnak.

Az eredmények megerősítik, amit már más emberi zajok és a rovarok viselkedése közötti kapcsolatokat kutató vizsgálatok is kimutattak. A hasonló kísérletekből többek közt kiderült, hogy a leveleket rágcsáló rovarok kizökkennek az evésből, ha megfelelő hangimpulzusokat hallanak, és hogy kevesebb levéltetű fogy, ha a bogarak AC/DC-t hallgatnak. Arról ugyanakkor nem szól a mostani kutatás, hogy másfajta zenék mennyire alkalmasak a szúnyogriasztásra, úgyhogy ezt mindenkinek magának kell kitapasztalnia.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap