A csokoládé egyik összetevője megfiatalíthatja a memóriát

Ennek ellenére nem érdemes fokozott édességfogyasztásba kezdeni, mert rengeteg csokit kellene megenni ahhoz, hogy kimutatható legyen a hatás.

A csokoládé egyik összetevője megfiatalíthatja a memóriát

A csokoládé, illetve annak egyik összetevője alkalmas lehet a memória „megfiatalítására”, legalábbis egy nemrégiben lefolytatott kutatás eredményeiszerint. A kísérletben résztvevő 50−69 év közötti alanyok emlékezete három hónap „csokikúra” után annyit javult, mintha a résztvevők több évtizeddel fiatalabbá váltak volna. A nagyszerű hírrel egyetlen aprócska probléma van: hasonló hatás érdekében rettentően sok csokoládét kellene elfogyasztani.

Már más kutatások is azt sugallták, hogy a kakaóban, az áfonyában, a zöldteában és a vörösborban nagy mennyiségben megtalálható flavanolok jótékony hatással vannak az agyműködésre. Egerekben a flavanolban gazdag diéta javította a memóriát és az agy bizonyos régióinak vérellátását is. Scott Small, a Columbia Egyetem neurológusa arra volt kíváncsi, hogy vajon emberekben is hasonló hatást vált-e ki az anyag.

Ennek kitalálása érdekében 19 önkéntesnek három hónapon keresztül nagy dózisban adottkakaóbabból kinyert flavanolokat. A kísérlet kezdetén 900 milligramm volt a folyadékba oldott napi dózis, amelyet folyamatosan emeltek, míg a harmadik hónap végére elérte a kezdőadag dupláját. Egy másik kísérleti csoport egy hasonló jellegű italt kapott minden nap, ennek flavanoltartalma azonban csak 10 milligramm volt.

Mindkét kísérleti csoport tagjait a projekt kezdetén és végén is megvizsgálták funkcionális MRI-vel. A nagy dózist kapó résztvevők agyában a hippokampusz egyik régiójában 20 százalékkal megnőtt az egy időegység alatt átfolyó vér mennyisége. Az agy ezen része szoros kapcsolatban áll az életkorhoz köthető memóriazavarokkal, így a vérellátás javulása előrevetítette a memóriatesztek eredményeit is.

A teszteket szintén a flavonolkúra előtt és után is elvégeztették a résztvevőkkel. A feladat annyi volt, hogy sorra megmutattak az alanyoknak 41 különböző formát, majd a korábban látott alakzatokat 82 forma közül kellett kiválogatni. Small korábbi vizsgálatai alapján a már látott alakzatok felismeréséhez szükséges idő a húszas évektől kezdve az életkor előrehaladtával folyamatosan növekszik, nagyjából 220 ezredmásodperccel nyúlva meg minden eltelt évtizeddel.

A flavanolban gazdag diétán átesett csoport tagjai ehhez képest átlagosan 630 ezredmásodperccel hamarabb ismerték fel a már látott formákat, mint alacsony dózist kapó társaik, vagyis a kísérlet végére memóriájuk úgy működött, mintha közel három évtizeddel fiatalabbá vált volna. Mindennek ellenére Small szerint nem érdemes nagy csokievésbe kezdeni, mivel hasonló mennyiségű flavanol beviteléhez annyit kellene enni az édességből, ami a szervezet más részeit károsítaná.

A flavanol viszont alkalmas lehet arra, hogy étrendkiegészítőként, kapszulák vagy tápok formájában javítson az időskori memóriazavarokon, feltéve persze, hogy más típusú memóriateszteken is megerősítést nyer pozitív hatása. Egyelőre az is bizonytalan, hogy mennyi ideig hat az anyag, mennyit kell bevenni belőle, hogy kimutathatóan javítsa a memóriát, illetve azt sem lehet tudni, hogy a szervezet más részein nem vált-e ki negatív hatásokat.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward