A csökkenő hófelület gyorsítja a felmelegedést

Először vizsgálták meg műholdfelvételek segítségével, hogyan változott meg a sarkvidékek fényvisszaverő képessége a jégsapkák visszahúzódása következtében.

A csökkenő hófelület gyorsítja a felmelegedést

A sarki jégsapkák visszahúzódása jelentősen megváltoztatja a Föld fényvisszaverő képességét, azaz albedóját, derül ki a Scripps Oceanográfiai Intézet kutatóinak legújabb tanulmányából. Albedó alatt egy objektumra érkező fénymennyiség visszavert százalékos arányát értjük: minél alacsonyabb az érték, annál többet nyel el a beeső energiából a test (a friss hófelszín albedója 80−90 százalék, az abszolút fekete testé 0 százalék). A jégsapkák olvadásával tehát a rendkívül jó fényvisszaverő jég és hó helyét sötét óceáni felületek veszik át, vagyis a Föld egyre kevesebbet tükröz vissza, és egyre többet nyel el a Nap energiájából.

Nagyjából fél évszázada merült fel először az elképzelés, miszerint a sarki jégtakaró olvadásával megszűnő, nagy fényvisszaverő képességű felületek eltűnése felgyorsíthatja a globális éghajlatváltozást. A Scripps kutatói arra voltak kíváncsiak, hogy konkrétan milyen mértékű hatásról lehet szó. A sarkvidékek átlagos hőmérséklete 2 °C-kal emelkedett a hetvenes évek óta, a jégtakaró felülete pedig ez idő alatt 40 százalékkal csökkent, jelentősen csökkentve a régió albedóját is. A szakértők műholdfelvételek segítségével igyekeztek meghatározni a változás mértékét. Az óceáni felületek albedója nem éri el a 20 százalékot, a fényvisszaverés mértékét azonban a felhőtakaró és egyéb faktorok is befolyásolják, amelyeket a szakértők igyekeztek figyelembe venni a munka során.

Számításaik szerint a sarkvidék albedója 1979−2011 között 52 százalékról 48 százalékra csökkent (a Föld átlagos albedója 39 százalék), ami jelentősen nagyobb mértékű változás, mint amit vártak a kutatók. A Scripps munkatársai az elsők, akik műholdfelvételekre támaszkodva végezték el vizsgálatukat, míg a korábbi hasonló kutatások során számítógépes modellek révén igyekeztek megbecsülni a változások mértékét a szakértők.

A megelőző kutatásokhoz képest a tényleges adatok jóval riasztóbb képet festenek: a Scripps eredményei szerint a régióban a felszín sötétedése duplája-triplája annak, mint amit a modellek megjósoltak. Az eredmények alapján tehát a sarki jégsapkák visszahúzódása jóval nagyobb szerepet játszik az elmúlt évtizedek gyorsuló felmelegedésében, mint a szakértők eddig gondolták.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward