A CES 2019 alkalmával mutatkozhat be az AMD X499-es lapkakészlete?

A meredek pletyka szerint nyolccsatornás memória-támogatásra is van némi esély, de ez egyelőre nem tűnik reális lépésnek.

A CES 2019 alkalmával mutatkozhat be az AMD X499-es lapkakészlete?

Néhány hónapja felröppent egy pletyka, amely szerint az AMD második generációs Threadripper processzorai mellé egy új, X499-es jelölésű lapkakészlet is érkezik. Az új Threadripperek augusztus hatodikán bemutatkoztak, majd egy hét múlva kereskedelmi forgalomban is megjelentek, ám ugyanúgy X399-es lapkakészlettel szerelt alaplapokat szánt melléjük az AMD, mint korábban, igaz, néhány partner azért előrukkolt egy-két érdekes X399 deszkával is, hogy új termékek is rendelkezésre álljanak a rajt alkalmával Az X499-es lapkakészletről azóta sem igazán lehet hallani. A Computex 2018 idején egyes források – az ASRock illetékeseire hivatkozva – azt állították, hogy el lett napolva, vagy legalábbis polcra került az X499-es fejlesztés, azaz egyelőre nem számíthatunk az érkezésére.

A HD Technologia nevű online lap iparági források alapjánmost azt állítja, az AMD ismét feltette útitervére az X499-es lapkakészletet, ami már a CES 2019 alkalmával bemutatkozhat. A következő év januárjában esedékes rajttal kapcsolatban még igencsak sötétben tapogatózunk, hiszen semmilyen hivatalosnak látszó dokumentum nem látott még napvilágot, ami az új lapkakészlet képességeit taglalná.

A feltételezések szerint az X499-es lapkakészlet esetében a 8 PCI Express sáv remélhetőleg végre a 3.0-s szabványra tér át, ami logikus fejlesztés lenne – hiszen az X399 esetében most a 2.0-s szabványt használják. És az sincs kizárva, hogy akár PCI Express 4.0-s támogatás is bemutatkozhat. Ennél jóval meredekebb az a teória, ami azt pedzegeti, hogy milyen változások várhatók memória-támogatás terén. A pletyka forrásai arra számítanak, hogy négyről nyolcra növekszik a memóriacsatornák száma, amennyiben a Threadripper WX processzoroknál ez nem ütközik fizikai korlátokba, vagyis amennyiben nincsenek fizikailag letiltva az extra memóriacsatornák. A korábbi hírek szerint bizony le vannak, így a nyolccsatornás memóriatámogatásnak nagyjából akkor lehetne esélye, ha új revízió készül a Threadripper WX processzorokból, amellyelmár a most letiltott erőforrásokat is használhatják. Erre azonban jelenleg nincs sok esély, hiszen az AMD eleve olya lapkákból rakja össze a Threadripper processzorokat, amelyek az EPYC sorozat tagjaihoz nem alkalmazhatók. Másrészt azzal, ha a HEDT platform memória-támogatásátis nyolccsatornásra bővítené a cég, valamilyen szinten saját EPYC modelljeinek állítana konkurenciát – még úgy is, ha a PCI Express 3.0-s hub képességei továbbra is korlátozottak maradnának, azaz 128 helyett „csak” 64 PCIe 3.0-s sávot használhatna a platform. Az is lehetséges, hogyaz X499 eleve a következő generációs Threadripperek igényeire szabva érkezik –így a nyolccsatornás memóriatámogatást említőpletyka is hihetőbb lenne, viszont egy CES 2019-es bemutatkozás ehhez talán egy picit még korai lehet.

Mivel azonban az Intel is készül némi újítással HEDT fronton, amelynek keretén belül egyebek mellett egy 28 maggal, 56 szállal és hatcsatornás memóriavezérlővel ellátott csúcsprocesszor is bemutatkozik, így lehet rá egy halvány esély, hogy ennek hatására az AMD is „emeli a tétet”.

De ez mind csak feltételezés – januárban meglátjuk, tényleg debütál-e az X499-es lapkakészlet.

Neked ajánljuk

Kiemelt
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap