Lencsevégen a 28 magos Intel CPU-t tartalmazó rendszer

Az új processzor egy ASUS RoG Dominus alaplapban bukkant fel, így elég sok részletre derült fény.

Lencsevégen a 28 magos Intel CPU-t tartalmazó rendszer

Az ASUS bemutatóján egyebek mellett egy érdekes konfiguráció is feltűnt, amiben a napokban emlegetett 28 magos Intel processzor dolgozott. Az új központi egységről eleinte elég keveset lehetett tudni, hiszen a bejelentés kapcsán elég szűkszavú maradt a gyártó, ám most fény derült néhány további részletre is.

Galéria megnyitása

Az új processzor az ASUS előadásán tűnt fel egy RoG sorozatú csúcsszámítógépben, amelynek alapját egy RoG Dominus alaplap adta. A 28 maggal és 56 szállal rendelkező HEDT processzor a Skylake XCC (eXtreme Core Count) lapka klienspiaci implementációja. A lapka összesen 30 darab Mesh Interconnect „csempéből” áll, amelyek közül 28 processzormagként funkcionál, a maradék kettő pedig memóriavezérlő szerepkörben működik.

Galéria megnyitása

Az integrált memóriavezérlők 384-bites adatsínt biztosítanak a platformnak, vagyis hat darab DDR4-es memória-csatornát kínálnak, így az új lapka az X299-es platformba egészen biztosan nem fog működni, ott ugyanis 18 processzormagnál és négy memóriacsatornánál húzták meg a plafont. Éppen ezért a friss processzorhoz az LGA-3647-es processzorfoglalatot használó Purley platform klienspiaci változatára lesz szükség – az ASUS RoG Dominus e platform első képviselője.

Galéria megnyitása

Az új alaplap nagyobb lesz az ATX szabványú megoldásoknál, vagyis E-ATX vagy SSI formátummal rendelkezik, ezt szem előtt kell majd tartani a számítógépház kiválasztásakor. Az új alaplapon két darab 24-tűs ATX tápcsatlakozó látható, de csak egy van bekötve, rajtuk kívül pedig további két darab 8-tűs EPS és három darab hattűs PCI Express tápcsatlakozó is lapul a NYÁK-on. A tápáramkör 16 fázisú, komponenseit két ventilátorral ellátott hűtőtömbök takarják.

Galéria megnyitása

Az LGA-3647-es processzorfoglalat két oldalán három-három DDR4-es memóriafoglalat látható, amelyek egyenként 64-bites adatsínen keresztül kapcsolódnak a processzorhoz. A Skylake XCC lapkán 48 PCIe 3.0-s sávval rendelkező PCI Express 3.0-s Hub lapul, így legalább két teljes értékű PCI Express 3.0 x16-os slotot szolgálhat ki a rendszer, plusz még marad is néhány sáv az egyéb bővítőkártyáknak, mint például a PCIe NVMe adattárolóknak, valamint a fedélzeti vezérlőknek.

Galéria megnyitása

Arról egyelőre nincs hír, hogy az új platform és az új processzor pontosan mikor jelenik meg, az viszont biztos, hogy nagyon drága lesz, hiszen már a vállat 18 magos Core™ i9-7980XE modellje is 1999 dollárba kerül, és az X299-es alaplapok sem pénztárcabarát áraikról híresek.

Neked ajánljuk

Kiemelt
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap