Megjelent a Core i7-8086K Limited Edition

És a jubileumi processzor bejelentésén kívül számos egyéb érdekességről is beszélt a gyártó a ma startoló Computex alkalmával.

Megjelent a Core i7-8086K Limited Edition

A Computex hivatalosan ma indult, így egyre több újdonságról hullhat le a lepel az elkövetkező napok során, egészen szombatig bezárólag. Az Intel egy előadás keretén belül árulta el, milyen új termékekkel készül az elkövetkező hónapokra: ezek között egy jubileumi processzor, egy 28 magos asztali processzorés néhány egyéb érdekesség is jelen lesz.

Megjelent a Core i7-8086K

Elég régóta keringenek a pletykák a különleges processzorról, amellyel a vállalat a 8086-os központi egység 40. születésnapját szeretné méltó módon megünnepelni. Noha a jeles esemény majd csak június 8-án lesz, az új processzorról már most lerántották a leplet, hiszen az előadást most rendezték meg, így most kell ellőni minden puskaport. A Limited Edition sorozatú termékből összesen 50 000 példány készül.

Galéria megnyitása

Ahogy a legutóbbi hírek alapján sejthettük, a Core i7-8086K alapját tulajdonképpen egy válogatott hatmagos Coffee Lake-S lapka adja, amelynél 4 GHz-es alap- és 5 GHz-es maximális Turbo Boost órajelet alkalmaznak. A felépítés ugyanaz lesz, mint a Core i7-8700K-é, vagyis a gyártó nem igazán erőltette meg magát a nagy ünneplés közepette.

A magonként 256 KB-nyi gyorsítótárral, illetve összesen 12 MB-nyi megosztott harmadszintű gyorsítótárral rendelkező processzor június 8-án kerül a boltok polcaira. Hivatalos listaárát még nem árulta el a gyártó, de a pletykák 425 és 486 dollárról szólnak. Napokon belül kiderül, melyik áll közelebb a valósághoz.

Újabb asztali processzorok érkeznek

A vállalat említést tett arról is, hogy rövidesen érkeznek a legújabb „X” sorozatú HEDT processzorok, de a Core-S család is következő generációs tagokkal gyarapodhat év végéig. Ezekkel kapcsolatban konkrétumok nem hangzottak el, de sejthető, hogy az új Core-S modellek között lesznek végre nyolcmagos megoldások is, hiszen elég régóta pletykálnak róluk. Az biztos, hogy a kilencedik Core generáció rajtja igazán frappáns lenne, ha rögtön nyolcmagos processzorokkal nyitna a gyártó.

28 maggal és 56 szállal gazdálkodó HEDT processzor

Az 5 GHz-es turbóval érkező Core i7-8086K mellett egy másik 5 GHz-es processzort is bemutatott az Intel, ami viszont már a szerverpiacot veszi célba. A 28 maggal és 56 szállal rendelkező különlegesség a Cinebench R15 többszálas tesztjében igen magas, 7334 pontos eredményt ért el.

Galéria megnyitása

A processzor felépítésével kapcsolatban egyelőre nincsenek bővebb információk, az viszont nincs kizárva, hogy ennél a modellnél már EMIB technológiát használ a vállalat. Vagyis kettő vagy több kisebb lapka foglalhat helyet a tokozáson belül, amelyek között EMIB (Embedded Multi-Die Interconnect) híd teremt kapcsolatot, valahogy úgy, mint az AMD több lapkából álló EPYC szerverprocesszorainál és Threadripper asztali modelljeinél. Ezzel a megoldással kisebb magszámú lapkákból lehet összeállítani a processzort, így a kihozatali arány sokkal jobb lehet, mint ha egy nagy lapkát kellene előállítani, és még a költségek is kedvezőbben alakulhatnak.

Nagy kérdés az is, hogy az 5 GHz-en ketyegő processzor milyen TDP kerettel gazdálkodik, milyen foglalatba illeszkedik, milyen a felépítése, és tényleg EMIB technológiát használ-e, vagy esetleg QPI-t. Mivel az újdonság az év negyedik negyedévében jelenik meg, így addig még egészen biztosan választ kapunk ezekre a kérdésekre.

Célkeresztben a Whiskey Lake

Szó esett a következő generációs „U” sorozatú processzorcsaládról is, amelynek tagjai természetesen 15 wattos TDP kerettel gazdálkodnak majd. A Whiskey Lake modellek várhatóan kétszámjegyű gyorsulást képviselnek előző generációs elődeikhez képest, igaz, a gyorsulást nem a négymagos Kaby Lake Refresh modellekhez, hanem a kétmagos Core i7-7500U modellhez mérte a gyártó.

A Whiskey Lake mobilplatform esetében ugyanazokat az előrelépéseket kapjuk, mint ami a H300-as és B300-as sorozatú asztali lapkakészleteknél már megszokhattunk, így például CNVi támogatás is jár, ami a Gigabites WiFi-t takarja. Ez azt jelenti, hogy a PCH tartalmazza a WiFi vezérlő logikai és vezérlő komponenseit, amelyekhez már csak kiegészítő modult kell beépíteniük a gyártóknak, hogy a rádiós komponensek is rendelkezésre álljanak.

Az új platform „Y” sorozatú ultra-alacsony feszültségű Amber Lake-Y processzorokat is tartalmaz majd, amelyek Whiskey Lake sorozatú társaikkal együtt több, mint 70 új noteszgépben és konvertibilis megoldásban tűnnek majd fel év végéig. Az új processzorok a jelek szerint továbbra is 14 nm-es csíkszélességgel készülnek majd, vagyis ezek a modellek még nem alkalmazhatják a már eddig is rengeteget késő 10 nm-es csíkszélességet.

Neked ajánljuk

arrow_backward arrow_forward
Kiemelt
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward