Bemutatkoztak az új RYZEN Threadripper processzorok

A formális rajtot követően először a leggyorsabb processzor jelenik meg augusztus 13-án, majd szépen sorban a másik három modell is tiszteletét teszi a piacon.

Bemutatkoztak az új RYZEN Threadripper processzorok

Az AMD második generációs Threadripper sorozatát augusztusra vártuk, ugyanis a korábbi információk augusztusi megjelenésről szóltak, ami most részben meg is történt, hiszen az AMD lerántotta a leplet négy újdonságáról, ám a friss processzorok egyelőre csak előrendelhetőek.

A Threadripper 2000-es sorozat tagjai a Socket AM4-es platformról ismerős Pinnacle Ridge lapkát használják, ami már ZEN+ architektúrára támaszkodik, DDR4-2933 MHz-es memória-támogatást használ, valamint az XFR 2.0 és a Precision Boost 2.0 technológiákat is támogatja. Utóbbiaknak köszönhetően az adott processzor sokkal hatékonyabban, sokkal finomabban skálázhatja az órajelet, valamint több szálat is munkára foghat magasabb órajel mellett, mint a korábbi, első generációs technológia esetében. Az XFR2 megfelelő hűtés esetén extra teljesítménnyel ajándékozza meg az adott rendszert. A lapkák természetesen 12 nm-es csíkszélességgel készültek a GlobalFoundries műhelyében, ahogy azt már megszokhattuk.

Galéria megnyitása

Az új processzoroknál komoly változás, hogy már nem két aktív és két dummy lapkával rendelkeznek, legalábbis maximális kiépítésben, hanem négy aktív Pinnacle Ridge lapkát fognak munkára, így akár 32 processzormag és 64 szál is rendelkezésre állhat. Ennek ára, hogy a TDP keret a korábbi 180 wattról 250 wattra emelkedett a két leggyorsabb modell esetében, amelyek egyébként „WX” jelölést is kaptak. Cserébe viszont minden eddiginél jobb többszálas teljesítményt tudnak felmutatni. A „WX” modellek egyébként kifejezetten akkor jöhetnek jól, ha az adott tartalomgyártó- vagy tervezőszoftver képes kiaknázni a több szálban rejlő lehetőségeket. Játékra ezek a processzorok nem igazán alkalmasak, és ezt az AMD belsős mérései is alátámasztják: a Threadripper 2950X a Core i7-7900X-hez képest nagyjából 6%-kal lassabbak a vállalat által tesztelt 11 cím alatt.

Galéria megnyitása

Viszont ahol a több mag és a több szál szerephez jut, igen komoly növekményekre lehet számítani. A Core i9-7980XE modellhez képest, ami jelenleg az Intel HEDT platformjának leggyorsabb tagja és 1999 dollárba kerül, az 1799 dolláros Threadripper 2990WX 51%-kal gyorsabb Cinebench R15 alatt, míg Pov-Ray 3.7 alatt 47%-kal, Corona Render 1.3 alatt 35%-kal, Blender 2,79 alatt pedig 39%-kal múlja felül riválisát – mindezt úgy, hogy olcsóbb nála.

Galéria megnyitása

A 999 dolláros Core i9-7900X esetében tehát a 899 dolláros Threadripper 2950X modell jelenti a közvetlen konkurenciát, ami – mint fentebb említettük – játékok alatt 6%-kal lassabb, de Cinebench R15 alatt már 41%-kal, 7-Zip 18.01 alatt 32%-kal, Handbrake 1.0.7 alatt pedig 18%-kal teljesít jobban, mint vetélytársa.

Galéria megnyitása

Az új processzorok a sajátos felépítés miatt érdekesen osztják meg a lapkák erőforrásait. PCI Express 3.0-s sávból ezúttal is 60+4 jár, amelyek közül négy a lapkakészlettel való kommunikációt segíti. A 64 sávot két lapka adja össze, a másik kettő esetében – a 24 és 32 magos modelleknél – inaktív a PCIe vezérlő. Ugyanez a helyzet a memóriavezérlővel is, azaz a négycsatornás memóriatámogatás két lapkával valósul meg, a másik kettőnek azonban nincs direkt hozzáférése a memóriavezérlőkhöz.

Galéria megnyitása

Éppen ezért az operációs rendszer feladatütemezője „odafigyel majd arra”, hogy lehetőleg a memóriavezérlővel rendelkező lapkák száljait terhelje első körben, amennyiben ez a módszer bizonyul optimálisnak, ám ha a teljesítmény és a fogyasztás miatt szükséges, akkor a memóriavezérlővel nem rendelkező lapkák száljait részesítheti előnyben az operációs rendszer.

A RYZEN Threadripper 2000-es sorozatú processzorok az aktuális X399-es alaplapokkal gond nélkül működni fognak, amennyiben beszerelésük előtt elvégezzük a szükséges BIOS frissítést. Az új processzorok a fenti táblázat szerinti ütemben jelennek meg kereskedelmi forgalomban. A csúcsmodell lesz az első fecske.

Neked ajánljuk

Kiemelt
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap