A CERN kutatói pentakvarkokat találtak

Bár a környező világ többnyire két vagy három kvarkból álló részecskékből épül fel, a szakértők évtizedek óta feltételezik, hogy léteznek több kvarkos egységek is.

A CERN kutatói pentakvarkokat találtak

A svájci Nagy Hadronütköztető kutatói egy egészen újfajta szubatomi részecske felfedezését jelentették be. A pentakvark négy kvarkból és egy antikvarkból áll, és létezését évtizedek óta feltételezték a szakértők. A 2000-es évek elején úgy tűnt, hogy kísérletileg is sikerült igazolni az anyag ezen egzotikus formájának létét, az akkori eredményekkel kapcsolatban azonban súlyos kételyek merültek fel. Azóta sok kutató fel is adta a pentakvarkok megtalálásáért folytatott harcot, a CERN kutatói azonban nem így tettek, és ez alkalommal biztosak abban, hogy sikerrel jártak.

A minket körülvevő világ nagyrészt három kvarkból álló hadronokból, vagyis protonokból és neutronok épül fel. Ezeken kívül azonban léteznek két kvarkból (illetve antikvarkból) álló mezonok, és négy, illetve – mint most kiderült − öt kvarkból felépülő, összetett szubatomi részecskék is, ezek többsége azonban annyira instabil, hogy megfigyelésükhöz extrém körülményekre és különleges műszerekre van szükség.

A kvarkoknak hat típusa ismert (Fel/Up, Le/Down, Bájos/Charm, Ritka/Strange, Felső/Top, Alsó/Bottom), és ezek mindegyike rendelkezik egy antirészecske párral is. A most észlelt pentakvark két Fel-, egy Le- és egy Bájos-kvarkból, valamint egy Bájos-antikvarkból épül fel. „A pentakvark nem egyszerűen egy új részecske” – mondja Guy Wilkinson, a CERN LHCb (Large Hadron Collider beauty) detektorának szóvivője. „A kvarkok kapcsolódásának egy eddig ismeretlen módját testesíti meg, amelyet az elmúlt 50 év kísérleti kutatásai alatt egyszer sem sikerült észlelni.” A szakértő azt is hozzátette, hogy az anyag ezen új formájának tanulmányozásával talán végre az is világosabbá válik, hogy a hagyományos anyag, vagyis a protonok és a neutronok hogyan formálódnak.

A különleges részecskére a Lambda barionok egyik típusa (Λ0b) bomlási adatainak elemzése közben, gyakorlatilag véletlenül akadtak rá a szakértők. A kísérleteket 2009−2012 között végezték el, a korábbi érvénytelennek ítélt eredmények miatt azonban nagyon óvatosan álltak hozzá a folytatáshoz, és csak azt követően publikáltákeredményeiket, hogy megbizonyosodtak róla, ezúttal tényleg sikerült igazolni a pentakvarkok létezését.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward