A borsótetű a macskánál is jobb légtornász

Az Acyrthosiphon pisum számára már 0,2 másodperc is bőven elég ahhoz, hogy bármilyen pozícióból indulva talpával lefele forduljon a levegőben, így ragacsos lábaival könnyen megkapaszkodik a növény alsóbb leveleiben, elkerülve a földre pottyanást. 

A borsótetű a macskánál is jobb légtornász

A macska mindig a talpára esik, tartja a régi mondás, egy új kutatás eredményei alapján azonban úgy tűnik, hogy a borsótetű a lég igazi akrobatája. Az Acyrthosiphon pisum számára már 0,2 másodperc is bőven elég ahhoz, hogy bármilyen pozícióból indulva talpával lefele forduljon a levegőben, így ragacsos lábaival könnyen megkapaszkodik a növény alsóbb leveleiben, elkerülve a földre pottyanást.

Elsőként a Haifai Egyetem kutatói észlelték, hogy a borsótetvek vizsgálata során esés vagy leérkezés közben kizárólag az állatok hátát látják, mintha azok képtelenek lennének nem talppal lefelé érkezni. A szakértők nem értették, hogyan lehet képes az aprócska rovar ilyen gyors manőverekre szárnyak és különleges testforma nélkül, így a Technion kutatóival közös projektbe kezdve nagysebességű videofelvételek segítségével elemezték az állatok módszerét.

Több száz felvétel átnézése után úgy tűnt, hogy a rovarok az esetek 96 százalékában valóban a talpukra esnek, holott ennek érdekében látszólag nem tesznek sokat: testük ugyanabban a pózban marad az esés teljes ideje alatt. Végül kiderült, hogy ebben a bizonyos pózban rejlik a titok nyitja: számítógépes modellekkel alaposabban megvizsgálva a testtartást kiderült, hogy a végtagok és a test egymáshoz képesti helyzetének köszönhetően a légellenállás a másodperc töredéke alatt bármely pozícióból álló helyzetbe fordítja az állatokat.

Ezt a jelenséget az aerodinamikában hosszirányú statikus stabilitásnak nevezik, és rendkívül fontos figyelni rá a repülőgépek megtervezéskor, mondják a kutatók, így a borsótetvek testtartásának alaposabb tanulmányozása akár újfajta felépítésű légi járművek megszületéséhez is vezethet.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward