A bőr megvilágításával diagnosztizálnák a cukorbetegséget

Egy fluoreszcens fényt használó módszerrel nagyon korai stádiumban kiszűrhető lehet a diabétesz és egyes szívproblémák is.

A bőr megvilágításával diagnosztizálnák a cukorbetegséget

A Gröningeni Egyetem kutatói és kollégáik által kifejlesztett technikával a jelenleg alkalmazott módszereknél sokkal gyorsabban és egyszerűbben lehet diagnosztizálni egyes betegségeket, ami lehetővé teheti, hogy sokkal több embert megvizsgáljanak, és a korai fázisban elcsípjék a kórképeket, hogy időben elkezdődhessen a kezelés.

A módszer azon alapul, hogy a vérben és más testfolyadékokban található glükóz hajlamos véletlenszerűen különféle fehérjékhez tapadni a bőrben és más szövetekben. A glikáció folyamán kóros vércukorszint esetén annyira nagy mennyiségben keletkeznek úgynevezett fehérje glikációs végtermékek (AGE), hogy sokkal merevebbé teszik a szöveteket, köztük az erek falát is, ami magas vérnyomás kialakulásához vezet.

Galéria megnyitása

Ezek a végtermékek ahogy öregszünk, maguktól is egyre inkább felhalmozódnak a szövetekben, de a cukorbetegek esetében a folyamat jelentősen felgyorsul már rögtön a kezdetek kezdetén is, így ennek észlelése révén a korai szakaszban is lehetséges felállítani a diagnózist. És pontosan ezt, az AGE-szintet méri az új fejlesztés: egy holland cég, a Diagnoptics kifejlesztett egy AGE-olvasót, amely fluoreszcens fénnyel világítja meg a bőrt, és a visszaverődő fényből képes megállapítani a glikáció szintjét, a glikált proteinek ugyanis másként verik vissza ezeket a hullámhosszakat, mint a nem glikáltak.

Azt pedig, hogy a mért szintekből mire lehet következtetni, Wolffenbuttel és csapata dolgozta ki. A kutatók egy 30 éves, átfogó öregedésvizsgálat keretében 70 ezer fő esetében mértek AGE-szintet, majd nyomon követték, mi történik az egyes alanyokkal. Négy évvel később a korábban magas AGE-szinttel bíró betegek esetében szignifikánsan magasabb volt a cukorbeteg és szívbeteg páciensek száma.

A fejlesztés a kutatók reményei szerint idővel populációszintű szűrővizsgálatok megvalósítására is alkalmas lehet. Wolffenbuttel elképzelése szerint a tesztet nem is kellene feltétlenül egészségügyi környezetben elvégezni, hanem akár a szupermarketekben felállított standoknál is gyorsan megvizsgálhatnák a vásárlókat, és azokat, akik veszélyeztetettnek tűnnek a teszt alapján, gyorsan szakorvoshoz irányíthatnák.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap