A Bennu egykor egy vizes világ része lehetett

A vizsgálatok alapján úgy tűnik, hogy az az égitest, amelynek anyagából az aszteroida összeállt, szerves anyagokat és folyékony vizet is hordozott.

A Bennu egykor egy vizes világ része lehetett

A NASA OSIRIS-REx űrszondája 2018 decembere óta kering a Bennu aszteroida körül, amelyről így egyre többet tudunk meg. És nemcsak erről a konkrét égitestről, de arról is, amelyből kialakult. A Bennu ugyanis egy kozmikus törmelékhalom: akkor formálódott, amikor egy nagyobb kisbolygóba belecsapódott valami, és a kidobódott törmelékből lassan új égitest állt össze. Az 500 méter átmérőjű kisbolygó így az egykori nagyobb, valószínűleg pár száz kilométeres objektumról is információkat szolgáltathat.

Amikor az OSIRIS-REx megérkezett a Bennuhoz, már az első felvételeken feltűnt valami furcsa az égitesten: annak egyes sziklafelszínein világos színű erek látszódnak, amelyek némelyike eléri a 150 centiméteres hosszt és a 14 centiméteres vastagságot. Ezek az erek egyszerűen túl nagyok ahhoz, hogy azt feltételezzük, a Bennun formálódtak, mondja Hannah Kaplan, a NASA kutatója. Ehelyett valószínűleg az eredeti égitest hasonló, ám sokkal hosszabb, kilométeres ereinek töredékei lehetnek.

Galéria megnyitása

Az erek azért érdekesek, mert ezek a szakértők véleménye szerint nagy valószínűséggel karbonátokból állnak, amelyek akkor formálnak hasonló lerakódásokat, ha a kőzet folyékony vízzel érintkezik. A vizsgálatok szerint a Bennu felszínének 98 százalékát karbonátok és szerves molekulák, összetett, széntartalmú vegyületek borítják – olyan összetevők, amelyeket a szakértők az élet építőköveinek tartanak. Ezek a jelek szerint a Bennu anyaégitestjén folyékony vízzel együtt léteztek.

Úgy tűnik tehát, hogy az egykori nagy aszteroida az élet alapvető összetevőit hordozta, ettől függetlenül azonban elég valószínűtlen, hogy élet is volt rajta. A légkör hiánya, a mélyűri sugárzás és más tényezők valószínűleg alkalmatlanná tették az égitestet az életre, mondja Kaplan. Számos kutató gondolja viszont úgy, hogy a hasonló égitestek kulcsszerepet játszhattak abban, hogy az élet építőköveit és az ahhoz szükséges vizet a Földre (és más égitestekre) szállítsák. A Bennu vizsgálatával tehát abba is betekintést kaphatunk, hogy milyen szerves anyagok érkezhettek a korai Földre, amelyek aztán az élet alapjául szolgáltak, folytatja Kaplan.

A Bennu más érdekességeket is rejt. Felszínét sziklák borítják, és ezek eloszlása és összetétele elég rejtélyes. A nagyobb sziklák java valamilyen okból a déli féltekén csoportosul, ezek egy része ráadásul olyan porózus, hogy nagyrészt légüres térből állnak – egyes sziklák 55 százalékát a kőzetanyagban található lyukak teszik ki. A Bennu anyaga alapvetően kétféle kőzettípusra osztható. Az egyikbe a sötétebb, porózus sziklák tartoznak, a másikba pedig a világosabb színű, sűrűbb anyagú kőzetek, amelyek a karbonátereket hordozzák. Ez a kettősség azt is segíthet felderíteni, hogyan formálódott az égitest, vélik a szakértők.

A Bennu tehát számos titkot rejt, amelyek megválaszolásához minden nappal közelebb kerülünk. A következő hetek ilyen szempontból különösen fontosak lesznek, az OSIRIS-REx ugyanis október 20-án mintát vesz az aszteroida anyagából, amelyet 2023-ra juttat vissza a Földre. Így a szakértők pár éven belül közvetlenül is megvizsgálhatják a Bennu anyagát.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap