A barlangrajzok állatábrázolásai

Egy magyar kutatócsoport különböző korok állatábrázolásait vizsgálva megállapította, hogy a modern képalkotó eljárások elterjedése előtt a barlangrajzok alkotói ábrázolták a legpontosabban az állatok mozgását.

A barlangrajzok állatábrázolásai

Amíg Eadward Muybridge a 19. század utolsó harmadában el nem kezdte tanulmányozni az állatok mozgását, sorozatfelvételeket készítve a vágtató lovak mozgásáról, senki sem volt egészen biztos abban, hogy pontosan milyen sorrendben mozdulnak az állatok lábai, és milyen pozíciókat vesznek fel vágta közben. A képek elemzése után kiderült, hogy a legtöbb korábban keletkezett szobor és festmény helytelenül ábrázolja a lovak mozgását. Akad azonban néhány érdekes kivétel. Az ELTE Fizikai és Biológiai Intézetének kutatói több mint ezer mozgó állatokat ábrázoló alkotást elemeztek különböző korokból, a barlangrajzok időszakától a modern korig. Kutatásuk eredményei alapján arra a következtetésre jutottak, hogy a történelem előtti idők alkotói sokkal valósághűbben örökítették meg a mozgásformákat, mint a későbbi művészek.

A mellékelt képen látható elefánt mozgása például a feltételezett járófelület szögének változtatásával sem válik ugyan tökéletessé, de fele annyi hiba sem található rajta, mint a Muybridge korát közvetlenül megelőző időszak állatábrázolásain. Úgy tűnik tehát, hogy az emberiség legkorábbi művészei jóval alaposabb megfigyelők voltak, és többet tudtak az állatok viselkedéséről, mint kései utódaik.

A vizsgált időszakok állatábrázolásainak átlagos hibaarányát tekintve a barlangrajzok 46,2 százalékos eredményükkel messze kiemelkednek a többi időszak alkotásai közül. A Muybridge előtti korszak műveire ugyanez a hibaarány 83,5 százalék. A barlangrajzok alkotói közel olyan pontossággal örökítették meg az állatok mozgását, mint korunk természettudományi múzeumainak állatkitömői (41,1‒43,1%).

Persze ha mélyebben belegondolunk a korai emberek életmódjába, egyáltalán nem csoda, hogy jobban ismerték az állatokat, mint a 19. század művészei. A vadászó létformához rendkívül fontos volt, hogy pontosan ismerjék a különféle élőlények mozgását, így jóval nagyobb figyelmet szenteltek az apróságoknak, mint utódaik.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward