Shop menü

A 12VHPWR-T VÁLTÓ 12V-2X6 TÁPCSATLAKOZÓ 640 W TERHELÉST BÍRT KI ÚGY, HOGY NEM VOLT MEGFELELŐEN CSATLAKOZTATVA

Az új tápcsatlakozó a jelek szerint nem hajlamos a megolvadásra, és a tápkábel meghajlításával sem romlik a kontaktus. Ennek ellenére érdemes körültekintően használni, hiszen nagy áramok folyhatnak rajta.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
A 12VHPWR-t váltó 12V-2X6 tápcsatlakozó 640 W terhelést bírt ki úgy, hogy nem volt megfelelően csatlakoztatva

A 12VHPWR tápkábelek és tápcsatlakozók körül elég súlyos problémák merültek fel korábban, nem sokkal a GeForce RTX 4090 és a GeForce RTX 4080 megjelenését követően, ugyanis első körben ez a két videokártya vetette be az új tápcsatlakozót. A 12VHPWR esetében 12 darab érintkező biztosítja a maximum 600 W-nyi teljesítmény átadását, az aktuális „tápigényről” pedig négy darab érzékelő csatlakozó gondoskodik, ezek külön kis sávban foglalnak helyet, a tápcsatlakozó-részleg számára kialakított érintkezősorok alatt.

A sok-sok megolvadt tápcsatlakozó vizsgálata után az Nvidia illetékesei arra jutottak, a 12VHPWR tápcsatlakozóval igazából minden rendben van, a hibát a felhasználói mulasztások okozták, vagyis az, hogy egyszerűen nem tolták ütközésig a foglalatba a tápcsatlakozót. A hibás érintkezés miatt túlmelegedés következett be, ami szélsőséges esetben a csatlakozó és az aljzat megolvadását eredményezte. Az Nvidia még akkoriban ígéretet tett rá, ellenőrzik a tápcsatlakozót és szükség esetén módosítanak a dizájnon, hogy az még biztonságosabb legyen, ám azt sosem mondták ki, hogy az eredeti revízió hibás lett volna.

Galéria megnyitása

Eltelt egy kis idő a vizsgálat lezárása és az első új tápcsatlakozó megjelenése között, ám a módosításoknak hála úgy tűnik, az új megoldás, ami immár a 12V-2X6 nevet viseli, valóban biztonságosabb lett, legalábbis erre utal a HardwareBusters munkatársainak friss beszámolója. Ők egy kábelgyártó vállalathoz látogattak el, amely egyebek mellett az ASUS számára is készít tápkábeleket. A Linewell főhadi szállásán megtekinthették, hogyan zajlik a tápkábelek és a tápcsatlakozók tesztelése, és ha már ott voltak, a 12V-2X6 dizájn köré épülő tápkábelek tesztelését is megtekintették.

A vizsgálat alkalmával egy 50 percnél is hosszabb méréssorozatot alkalmaztak annak érdekében, hogy a 12V-2X6 tápkábel működését ellenőrizzék. Ennek során a tápcsatlakozó üzemi hőmérséklete nem haladta meg a 46,5 Celsius fokos értéket, ami jól hangzik. A hosszú teszt végén szándékosan „hibás” csatlakozást idéztek elő, vagyis nem illeszkedett megfelelően a csatlakozó az aljzatba, ennek ellenére továbbra is ugyanazzal a tápbeállítással folytatták a tesztet. A hibásan illesztett csatlakozón 55 ampernyi áramerősség folyt keresztül, lényegében 640 W feletti teljesítményt kellett elviselnie hosszabb ideig, közben pedig vizsgálták, mennyire melegszik. A mérések alapján ebben az esetben csak 41,5 Celsius fokos üzemi hőfokot mértek, ami igencsak messze van a veszélyes szinttől.

Érdemes megjegyezni, hogy a 12V-2X6 tápcsatlakozót, ami a 12VHPWR helyét már el is kezdte átvenni a piacon, úgy tervezték, hogy az érzékelő érintkezők, amelyekből négy darab áll rendelkezésre, mélyebben üljenek az aljzatban, így muszáj legyen jól csatlakoztatni a kábelt ahhoz, hogy a megfelelő tápellátás elérhető legyen. Ha nincs megfelelő érintkezés, akkor a videokártya számára szükséges tápellátás nem is biztosítható, csak alacsonyabb teljesítmény elérésére van mód.

Galéria megnyitása

A mérések alapján a 12V-2X6 tápcsatlakozó jól vizsgázott, és a hajlítással kapcsolatos tesztek alkalmával sem találtak hibát sem a kábel, sem az aljzat működésében, azaz egyik sem melegedett túl a terhelés hatására. Ezt a dizájnt a videokártya-gyártók már egy ideje elkezdték alkalmazni, valamint a tápegységek gyártói is elkezdték bevetni, ám az egyelőre nem világos, hogy a hajlíthatósággal kapcsolatos ajánlásokat módosítják-e az új dizájnnál, vagy a biztonság kedvéért továbbra is a szigorú szabályok maradnak érvényben.

Noha a 12V-2X6 tápkábelek és tápcsatlakozók ígéreteseknek tűnnek, így is érdemes körültekintően használni őket, nem érdemes a csatlakozóhoz közel agresszívan megtörni a kábelt, valamint a megfelelő csatlakozásról is érdemes gondoskodni. Attól, hogy az új dizájn sokkal ütőképesebbnek tűnik, nem szabad elfelejteni, hogy a tápcsatlakozóknál előfordulhatnak meghibásodások, mint ahogy minden másnál is, de körültekintő használattal és odafigyeléssel sokat tehetünk a biztonságos üzemeltetésért.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére