Shop menü

KISSÉ ÁTALAKUL A 12VHPWR TÁPCSATLAKOZÓ, AZ ÚJ VERZIÓ BIZTONSÁGOSABB LESZ

Állítólag a visszamenőleges kompatibilitás is biztosított lesz, ami mindenképpen jó hír.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Kissé átalakul a 12VHPWR tápcsatlakozó, az új verzió biztonságosabb lesz

A 12VHPWR tápcsatlakozó egyelőre csak az Nvidia GeForce RTX 40-es sorozatú videokártyáinak fedélzetén bukkant fel a videokártyák szegmensében, illetve az ATX 3.0-s szabvány köré épülő tápegységeken is találkozhatunk efféle tápcsatlakozóval. A 12VHPWR pályafutása eléggé döcögősen indult, mivel a tápcsatlakozó használata a korábbiakéhoz képest kissé körülményesebb: a csatlakozót néha nehéz teljesen betolni az aljzatba, a figyelmetlenebb felhasználóknak ebből kellemetlenségei is adottak az elmúlt időszakban.

Ahogy azt az Nvidia belsős vizsgálata megállapította, a megolvadt tápcsatlakozók és tápaljzatok esetében többnyire a felhasználói hanyagság okozta a bajt, vagyis nem volt a helyére illesztve a tápcsatlakozó, nem volt megfelelő kontakt az érintkezők között, ez pedig idővel melegedést és a műanyag megolvadását eredményezte.

Galéria megnyitása

Az MSI nemrégiben már bemutatta saját megoldását a témában, ami lényegében annyiból állt, hogy a tápcsatlakozó érintkezőit sárga műanyagból készített házba szerelték, így ha a kábel csatlakoztatása után akár csak egy pici sárga szín is látszik, akkor nincs benne megfelelően az aljzatba az érintkezősor, vagyis még jobban a helyére kell nyomni. A háttérben a hírek szerint az Nvidia is dolgozik a csatlakozó biztonságosabbá tételén és könnyebb használhatóságán, alighanem ennek köszönhető az a tény, hogy a PCI-SIG szakemberei éppen egy újfajta tápcsatlakozó kiadására készülnek, amelynek dokumentációját már meg is szerezte az Igor’s Lab csapata. A 12V-2X6 névre keresztelt csatlakozó várhatóan az ATX 3.1-es és a PCI Express 6.0-s szabvány részeként érkezik, első ránézésre viszont csak néhány téren különbözik majd a mostani 12VHPWR megoldásoktól.

Az egyik jó hír az, hogy a változtatások ellenére a 12VHPWR tápcsatlakozóval történő visszamenőleges kompatibilitás a hírek szerint megmarad, de ha ez mégsem lenne így, átalakító tápadapterrel akkor is megoldható lenne a kérdés. Az újfajta tápcsatlakozónál módosították a négy darab érintkezőt tartalmazó blokk kialakítását, azok így még hátrébb kerültek a korábbi pozícióhoz képest, vagyis csak akkor kaphat a videokártya tápellátást a csatlakozón keresztül, ha tökéletes a kontakt, ugyanis az négy érintkezőn keresztül csak ekkor történik meg a megfelelő kommunikáció. Utóbbi azt a célt szolgálja, hogy a tápegység és a videokártya „egyeztessen egymással”, milyen fogyasztási osztályba tartozik az adott termék, vagyis mekkora tápellátást igényel.

A 12V-2X6 névre keresztelt tápcsatlakozó esetében a korábbi 600 W-os és 450 W-os tápellátási osztályok mellé érkezik egy 300 W-os és egy 150 W-os osztály is, vagyis az új tápcsatlakozó a kisebb TDP kerettel rendelkező videokártyák fedélzetén is megjelenhet majd. Az új tápcsatlakozó érintkezői darabonként legalább 9,2 ampernyi áramerősség átvitelére képesek, jelölésük H++ lesz, míg a korábbi 12VHPWR tápcsatlakozók csak H+ minősítéssel rendelkeztek. Jó hír lehet továbbá az is, hogy a PCI-SIG szakemberei sokkal szigorúbb követelményeket fogalmaznak meg a 12V-2X6 tápcsatlakozókkal kapcsolatban, már ami a minőséget és a kábelezés kialakítását illeti, ennek köszönhetően jó eséllyel kevesebb lesz a probléma az újdonságok körül, mint a 12VHPWR tápcsatlakozó eddigi implementációinál.

Galéria megnyitása

Az új szabvány jelenleg még fejlesztés alatt áll, de néhány részlet már kiszivárgott vele kapcsolatban. Az egyelőre nem derült ki, hogy az újfajta tápcsatlakozók mikor kerülhetnek a videokártyák fedélzetére, ám nem lennénk meglepve, ha majd csak a következő generációs modelleknél vetnék be őket a gyártók.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére