85 éve tart a világ leghosszabb kísérlete

A Queenslandi Egyetem első fizika professzora, Thomas Parnell 1927-ben elkezdett egy kísérletet a szurok folyékonyságának és magas viszkozitásának demonstrálására.

85 éve tart a világ leghosszabb kísérlete

A Queenslandi Egyetem első fizika professzora, Thomas Parnell 1927-ben elkezdett egy kísérletet (Pitch Drop Experiment) annak demonstrálására, hogy a mindennapinak látszó anyagok időnként meglepő tulajdonságokkal bírnak. A kísérlet a szurok folyékonyságát és magas viszkozitását mutatja meg, amely szobahőmérsékleten szilárdnak tűnik, és egy kalapáccsal könnyedén darabjaira törhető, mégis a folyadékok között tartjuk számon. A kátrány néven is emlegetett gyantaszerű fekete anyag kőszén és gyanta illó részeinek lepárlása után marad vissza.

1927-ben Parnell forró szurokkal töltött meg egy lezárt üvegtölcsért, majd három évet adott a rendkívül viszkózus folyadék leülepedésére. Ezt követően megnyitotta a tölcsér száját, amelyen keresztül a szurok lassacskán csöpögni kezdett, igazolva az anyag folyékony halmazállapotát. A kísérlet azóta is folyik, és a cseppek kiválása olyan lassan zajlik, hogy még csak a kilencedik csepp leesésére várunk. Az első cseppenésig is meglehetősen hosszú idő telt el, hiszen erre csak 1938-ban került sor.

A kísérleti összeállítást teljesen hétköznapi körülmények között, a fizika részleg egyik vitrinjében kiállítva tárolják, így a rendszer ki van téve környezete folyamatos hőmérsékleti változásainak. A szurok viszkozitását egy 1984-es kutatás a vízének 100 milliárdszorosára becsülte. A kísérlet jelenlegi „gazdája” John Mainstone professzor, akinek sok feladata nincs ezzel kapcsolatban, hiszen a rendszer önműködő, és nagyon ritkán történik bármi is.

A világ leghosszabb és minden bizonnyal legunalmasabb kísérlete most azonban izgalmas részéhez közelít, mivel újabb csepp leesése várható a következő egy évben. Az elmúlt nyolcvan év alatt még soha senki nem volt tanúja a tényleges cseppenésnek, a legutóbbi ilyen eseménykor már fel volt ugyan szerelve az történéseket élőben közvetítő webkamera, de pont a fő attrakció idejére meghibásodott. Remélhetőleg most nem történik ilyen, de ha most sem sikerülne rögzíteni a folyamatot, akkor sem kell aggódni: a kísérlet atyja annyi szurokkal töltötte fel a tölcsért, hogy az még legalább száz évig kitart.

 

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward