84 millió csillag a Tejútrendszer magjából

A chilei VISTA távcső infravörös felvételeiből összerakva egy összesen 9 gigapixeles felvételt tettek közzé a Tejútrendszer magjáról.

84 millió csillag a Tejútrendszer magjából

Az Európai Déli Obszervatórium csillagászai 84 millió csillagot azonosítottak a Tejútrendszer központi régiójában azon az elképesztő részletességű felvételen, amelyet a Chilében található, az égboltot a látható és az infravörös tartományban vizsgáló VISTA megfigyelései alapján állítottak össze. A kilenc gigapixeles kép könyvminőségű felbontásban kinyomtatva 9-szer 7 méteres lenne.

A felvétel alapján készített katalógus tízszer annyi csillagot tartalmaz, mint a galaxisunk középpontjáról eddig készült legrészletesebb leírás, így sokat segíthet csillagrendszerünk szerkezetének és kialakulásának megértésében, mondta el Roberto Saito, a kutatás vezetője.

A projekt a Tejútrendszer központi vidékeit vizsgálja, ahol a spirálgalaxis legidősebb csillagai tartózkodnak. Ennek a résznek a megfigyelése nem egyszerű feladat, mert jelentős mennyiségű por zavarja a szabad kilátást. Ezért is volt szükség az infravörös tartományban is vizsgálódni képes műszerre, mivel az ebbe eső a hullámhosszú sugárzást sokkal kevésbé zavarja meg a por, mint a látható fényt.

A VISTA tehát több ezer infravörös képet készített a régióról, majd egyetlen monumentális mozaikká fűzte össze ezeket. A felvételen összesen 173 millió égitest látszik, amelyek közül 84 millió bizonyítottan a galaxisba tartozó csillag. A többi között vannak távoli, halvány galaxisok és egyéb, egyelőre azonosítatlan égitestek. A csillagokat színük és fényességük alapján katalogizálták, és a projekt eredményeit bárki számára hozzáférhetővé tették, így a Tejútrendszer magjáról készült eddigi legrészletesebb adatbázis újabb kutatások alapanyagául szolgálhat. 

A kép itt tekinthető meg online, 24,6 gigabájtos, teljes verziója [PSB] pedig innen tölthető le.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward