64 magos CPU szörnyeteget szabadít a HEDT piacra az AMD

A formálisan bemutatott újdonság rendkívül komoly paraméterekkel rendelkezik, amelyekhez minden bizonnyal a listaár is igazodik majd.

64 magos CPU szörnyeteget szabadít a HEDT piacra az AMD

Az AMD már hetekkel ezelőtt bemutatta 3. generációs RYZEN Threadripper sorozatának első két tagját, a 3960X és a 3970X modelleket, amelyek hivatalosan mától érhetőek el kereskedelmi forgalomban. A formális rajt alkalmával már sejthettük, hogy a sorozat még messze nem teljes, azaz a csúcsprocesszor bemutatása még várat magára, csak úgy, ahogy a család többi tagjáé is.

Galéria megnyitása

Ma végre ízelítőt kaptunk abból, milyen „szörnyeteggel” rohanja le a HEDT piacot az AMD: a 3990X „személyében” érkezik egy 64 processzormaggal és 128 szállal ellátott behemót, ami a korábban bemutatott EPYC 7742 alapjaira támaszkodik, de HPC piacra szánt társához képest természetesen több területen is vissza lesz fogva. Az AMD egyelőre eléggé szűkszavú az új processzor várható tulajdonságaival kapcsolatban, így csak annyi nyert megerősítést, hogy a nyolc darab nyolcmagos lapkával rendelkező processzor már nem 128, hanem 256 MB-nyi megosztott harmadszintű gyorsítótárat kezelhet. Órajelekről egyelőre nincs hír, az viszont biztos, hogy az újdonság szintén 280 W-os TDP kerettel dolgozik, csak úgy, mint korábban bemutatott két társa.

Amennyiben az EPYC 7742 paramétereiből indulunk ki, akkor 2,35 GHz-nél magasabb magórajelre, illetve 3,2 GHz-nél magasabb maximális boost órajelre számíthatunk az újdonság esetében. A 3990X várhatóan nyolc helyett csak négy darab DDR4-es memóriacsatornát kap, csak úgy, ahogy a harmadik generációs RYZEN Threadripper sorozat többi tagja, plusz a PCI Express 4.0-s sávok számát is megfelezhetik, ami azt jelenti, hogy a HEDT piacra szánt modell 128 helyett „csak” 64 PCIe 4.0-s sávval rendelkezhet – ebben a tekintetben is igazodhat a társaihoz.

Galéria megnyitása

A 3990X alá érkezhet egy 3980X is, ami feltehetőleg 48 maggal és 96 szállal rendelkezhet, valamint szintén 256 MB-nyi megosztott harmadszintű gyorsítótárral és 280 W-os TDP vel vértezhetik fel, csak úgy, mint a csúcsmodellt. Erről a processzorról az AMD hivatalosan még nem beszélt, így az sincs kizárva, hogy nem készül ilyen modell.

A RYZEN Threadripper 3990X várhatóan 2020 folyamán jelenik meg kereskedelmi forgalomban, várható árát azonban még nem árulta el a gyártó. Abból kiindulva, hogy a 32 maggal és 64 szállal büszkélkedő 3970X ára 1999 dollár, könnyen elképzelhető, hogy a 64 maggal és 128 szállal ellátott 3990X legalább 4000 dollárba kerül majd, de akár ennél is drágább lehet. És akkor ez még csak a processzor…

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap