Új processzorfoglalatba érkeztek a Threadripper sorozat friss tagjai

Egyelőre csak két modell jelenik meg, de ezekhez mindenképpen új alaplapra lesz szükség.

Új processzorfoglalatba érkeztek a Threadripper sorozat friss tagjai

Az AMD ma bemutatta a harmadik generációs RYZEN Threadripper sorozat első két tagját, amelyek sorrendben 30 és 24 processzormaggal, valamint dupla ennyi szállal érkeznek. Komoly előrelépés, hogy az új processzorok már egy új platformban kapnak helyet, amely visszamenőlegesen nem kompatibilis az előző két generációval, így váltás esetén nem csak processzort, hanem alaplapot is cserélnünk kell.

Galéria megnyitása

A Castle Peak platform alapját a TRX 40-es lapkakészlettel szerelt alaplapok adják, amelyben egyelőre csak kétféle harmadik generációs RYZEN Threadripper processzor kaphat helyet: a TR 3970X és a TR 3960X. Mindketten a Rome szerverprocesszorokból és a harmadik generációs RYZEN asztali processzorokból már ismerős dizájnt viszik tovább, vagyis 7 nm-es csíkszélességgel készülő nyolcmagos chipletekkel rendelkeznek, amelyek ZEN 2 architektúra köré épülő processzormagokat tartalmaznak, ezek között pedig a 12 nm-es csíkszélességgel legyártott I/O lapka foglal helyet, immáron PCI Express 4.0-s támogatással a fedélzetén.

Galéria megnyitása

Az új processzorok esetében a négycsatornás DDR4-es memóriatámogatás megmaradt, viszont a hivatalosan támogatott maximális effektív órajel 2933 MHz-ről 3200 MHz-re emelkedett, ahogy azt a harmadik generációs asztali RYZEN processzoroknál már megszokhattuk. Itt viszont ECC UDIMM támogatás is rendelkezésre áll extraként, hiszen mégis csak egy HEDT plaformról van szó.

Galéria megnyitása

Nőtt a harmadszintű megosztott gyorsítótár mérete is, így az már 128 MB-os, ezzel együtt pedig az alap- és maximális boost órajeleket is alaposan megemelték, hála az új csíkszélességnek, illetve a magasabb TDP keretnek. Utóbbi egyébként 250 W-ról 280 W-ra emelkedett. A processzor fedélzetén található I/O lapka most már PCI Express 4.0 x8-os kapcsolatot használ, vagyis erre a kommunikációra a 64 darab PCIe 4.0-s sávból 8 rögtön el is megy. Ez a kapcsolat egyébként négyszer nagyobb adatátviteli sávszélességet nyújt, mint a korábbi, PCIe 3.0 x4 alapú megoldás, hiszen egy PCIe 3.0 x16-os slot sávszélességét hozza.

A fennmaradó 56 sáv közül 48-at a különböző bővítőkártyák kiszolgálására lehet felhasználni, míg a maradék négy segítségével PCIe 4.0 x4-es slotot, NVMe PCIe 4.0 x4-es slotot, vagy négy darab SATA portot nyerhet a rendszer. A processzor felől még négy darab USB 3.2 Gen2 port is érkezik. Maga a TRX40-es lapkakészlet további 8 darab PCI Express 4.0-s sávval rendelkezik, ezen felül négy darab SATA 6 Gbps-os portot is kezel, valamint 8 darab USB 3.2 Gen2-es port, illetve négy darab USB 2.0-s port is rendelkezésre áll. Természetesen az NVMe RAID funkció szintén biztosított.

Technikailag egyébként most is egy  4094-tűs processzorfoglalattal van dolgunk, ám itt más a slot fizikai kialakítása annak érdekében, hogy régebbi processzorok ne mehessenek bele, az újak pedig a régi alaplapokba ne illeszkedjenek. Erre azért volt szükség, mert ezeknél a termékeknél a lapkakészlet és a processzor között négyszer nagyobb, PCI Express 4.0 x8-os adatátviteli sávszélesség húzódik, amit a korábbi alaplapok nem tudnak biztosítani.

Galéria megnyitása

Az AMD szerint a 18 maggal és 36 szállal rendelkező Core i9-9980XE modellhez képest a 24 magos TR-3960X 22-31%-kal jobb Adobe Premiere kódolás és renderelés terén, míg a 32 magos TR-3970X esetében már 36-49% az előny ugyanezekben a feladatokban. Hogy a többi teszt alkalmával mire képesek az új processzorok? Ez november 14-én kiderül, ugyanis akkor jelenhetnek meg az első független tesztek, míg az új processzorok és a TRX40-es sorozatú alaplapok november 25-én kerülnek a boltok polcaira.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap