Új csúcsmodellel gyarapodott a második generációs AMD Epyc sorozat

Az AMD a HPC szegmens számára egy speciális EPYC processzort készített, ami 11%-kal gyorsabb a 7742-es változatnál.

Új csúcsmodellel gyarapodott a második generációs AMD Epyc sorozat

Az AMD második generációs EPYC szerverprocesszorai már jelen vannak kereskedelmi forgalomban, ugyanis az új sorozat tagjait még augusztus első felében piacra dobta a cég, ahogy arról mi is beszámoltunk. Akkoriban a csúcsmodell szerepét az EPYC 7742-es modell töltötte be, amely 64 processzormaggal és 128 szállal dolgozik, méghozzá 2,25 GHz-es alap- és 3,4 GHz-es maximális boost órajelen. A 256 MB-nyi harmadszintű megosztott gyorsítótárral ellátott processzor 128 darab PCI Express 4.0-s sávot nyújt a rendszer számára, valamint nyolccsatornás DDR4-3200 MHz-es memóriatámogatást is kínál. A 6950 dolláros listaáron forgalomba kerülő újdonság 225 W-os TDP kerettel dolgozik.

Időközben a fent említett alapokra készült egy új, kifejezetten a HPC szegmens igényeire szabott csúcsmodell, amely folyadékhűtést igényel, cserébe viszont nagyobb teljesítményt biztosít. Az EPYC 7H12 típusjelzéssel ellátott processzor szintén 64 processzormaggal és 128 szállal gazdálkodik, valamint egyéb tulajdonságok terén is hasonlít a fentebb említett modellre, ám órajelek és TDP keret terén jelentős különbségek mutatkoznak köztük. A 7H12-es változat esetében a magórajelet 2,6 GHz-re emelték, míg a maximális boost órajel esetében 100 MHz-es csökkentést hajtottak végre.

Galéria megnyitása

A módosításoknak köszönhetően a HPC szegmensben használatos terhelésformák alatt érezhető teljesítménynövekedéshez juthatnak a megrendelők, ugyanis a LinPack mérések szerint 4,2 TERAFLOp/s körüli számítási teljesítmény elérésére képes az újdonság, ami a 7742-es verzióhoz képest 11%-os előrelépést jelent. Ez ugyan nem tűnik soknak, de a HPC szegmensben ez is bőven elegendő előny lehet ahhoz, hogy az új modellt válasszák a megrendelők.

Galéria megnyitása

A nagyobb számítási teljesíténynek persze ára van, hiszen a 7742-es modell esetében megszokott 225 W-os TDP keretet alaposan megemelték, így a 7H12-es verzió már 280 W-os TDP kerettel gazdálkodik, így speciális platform kell hozzá, ami folyadékhűtést alkalmaz. Ilyen platformok több partnertől érkezhetnek, az ATOS például már rendelkezik is olyan speciális konfigurációval, amelyben az új processzor dolgozik. Ez a rendszer a Bull Sequana XH2000 típusjelzést viseli és a fentebb említett LINPACK tesztben már szerepelt is. Az új processzor listaára nem ismert, ugyanis egyedi igények és megegyezés szerint állapodik majd meg az AMD az egyes megrendelőkkel.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap