44,7 százalékos hatásfokkal működik a világ legjobb napcellája

A négyrétegű napcella egyes rétegei a napfény különböző hullámhosszú részeit nyelik el nagy hatékonysággal, és alakítják elektromos energiává. 

44,7 százalékos hatásfokkal működik a világ legjobb napcellája

A Fraunhofer Intézet napenergiával foglalkozó részlege, a Soitec, a CEA-Leti és a berlini Hemholtz Központ kutatóinak közös munkájával megszületett minden idők legjobb hatásfokú napeleme: a négy alcellából álló konstrukció a ráeső napfény 44,7 százalékát alakítja át elektromos energiává. A napelem úgynevezett koncentrált naperőművekben képes erre a hatásfokra, amelyek lényege, hogy a napfényt tükrökkel és/vagy lencsékkel a panelekre irányítják, így (főként a napsütésben gazdag helyeken) jelentősen megnövelhető az előállított energia mennyisége.

A világrekorder cella réteges felépítésű, amelyhez hasonlót először az űriparban alkalmaztak. Az egymásra helyezett alcellák különböző tartományokat nyelnek el nagy hatásfokkal a napfény hullámhosszaiból, így együttesen jóval több energiát termelnek, mint amire külön-külön képesek lennének.

Ahogy Frank Dimroth, a projekt vezetője elmondta, az egész kutatócsoport roppant büszke az eredményre, amelynek megvalósításához a kutatók napelemekkel kapcsolatos évtizedes ismereteit egyesítették sikeresen. A rekorder napcella a legjobb létező anyagokból áll, és a struktúrát is sikerült optimalizálni. Ez utóbbiban nagyon fontos szerepet játszott egy újfajta eljárás, amelynek köszönhetően korábban elképzelhetetlenül eredményesen lehetséges összekapcsolni a különböző hullámhosszakra specializált félvezető kristályokat egymással.

A siker a szakértők szerint jelzi, hogy a réteges megoldásoké lehet a jövő a napelem-iparban. A projekt kutatóinak nem titkolt célja, hogy minél rövidebb idő alatt 50 százalékos hatásfokú napcellát állítsanak elő.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward