4000 dollárnál is drágább processzort küld harcba az AMD ellen az Intel

A Xeon W-3175X hamarosan kapható lesz kereskedelmi forgalomban, ugyanis az előrendelések már elindultak.

4000 dollárnál is drágább processzort küld harcba az AMD ellen az Intel

Az Intelt elég keményen szorongatja az AMD a HEDT szegmensben, ahol a RYZEN Threadripper processzorok igen jó felszereltséggel és árral próbálnak minél több felhasználót megnyerni. Persze az Intel sem ül tétlenül: már hónapokkal ezelőtt bejelentették, hogy egy speciális, Xeon alapú HEDT processzorral bővül a kínálat, ami 28 processzormaggal és 56 szállal büszkélkedik. A bemutató alkalmával 5 GHz-en ketyegett a monstrum, ám azt első körben elfelejtették megemlíteni, hogy ehhez egy külön kompresszoros hűtésre (chiller) volt szükség, de hamar kiderült a turpisság.

Galéria megnyitása ASUS RoG Dominus – Ilyen alaplap kel az új Intel csúcsprocesszorhoz Az új HCC (High Core Count) processzorral kapcsolatban azóta nem igazán érkezett információ egészen mostanáig, ugyanis nemrégiben elkezdett felbukkanni a termék a különböző webáruházak kínálatában. A szóban forgó processzor, vagyis a 28 maggal rendelkező Xeon W-3175X egy igazi rétegtermék lesz, hiszen nem a klasszikus LGA-2066v3-as, hanem a szerverek és munkaállomások szegmenséből ismerős LGA-3467-es processzorfoglalatot használja, így új platform kell hozzá a HEDT piacon. Maga a 14 nm-es csíkszélességgel készülő processzor egyébként 3,1 GHz-es alap- és 4,3 GHz-es maximális Turbo Boost órajelen ketyeg, TDP kerete 255 W, a fedélzetén található PCI Express hub pedig 44 PCI Express 3.0-s sávot foghat munkára. Az új processzorhoz az ASUS vagy a Gigabyte speciális alaplapjára lesz szükség, amelyek akár 32 tápfázist is munkába állíthatnak a csúcsprocesszor stabil működtetéséhez. Ezt az extrém tápellátást egyébként két darab 24-tűs ATX tápcsatlakozó, valamint négy darab EPS tápcsatlakozó szolgálja ki.

Ehhez képest az AMD HEDT platformjának aktuális csúcsmodellje, a Threadriper 2990WX 32 processzormaggal és 64 szállal rendelkezik, alap órajele 3 GHz, maximális Turbo órajele pedig 4,1 GHz. Ez a processzor csak négycsatornás DDR4-2933 MHz-es memóriatámogatást kapott, PCI Expess 3.0-s hubja azonban már 64 sávot kínál, amelyek közül 4 a platformvezérlővel való kapcsolatot segíti. A 250 W-os TDP kerettel gazdálkodó processzor a Socket TR4-es foglalatba illeszkedik, listaára 1799 dollár. Arról egyelőre nincs hír, hogy alapbeállítással mire képesek egymás ellen az újdonságok, annyi viszont már kiderült, hogy az Intel Xeon W-3175X a fentebb említett chilleres tuning hatására képes elérni az 5 GHz-es stabil órajelet, amelyen 7348 pontot szerez a CineBench R15 több szálon futó tesztjében. Az AMD Threadripper 2990WX esetében szintén próbálkoztak már tuninggal, ami 5,1 GHz-es stabil órajelig jutott némi folyékony nitrogén alapú hűtés mellett, így ez a processzor 7618 pontot ért el ugyanebben a tesztben.

Hogy mennyibe kerül az Intel hatcsatornás memória-támogatással felvértezett újdonsága? Webáruháztól függően 4039 angol fontba, 4119 euróba, 4217 euróba, illetve 4526 euróba. Az előrendeléses árak az Amerikai Egyesült Államokban 3977 dollártól egészen 5084 dollárig terjednek. A processzor mellé a fentebb említett különleges HEDT alaplapok valamelyikére, illetve hatcsatornás memóriacsomagra is szükség lesz, plusz a tápegység(ek)et, illetve a videokártyát is érdemes beleszámítani a konfiguráció árába. Az egyelőre sajnos nem derült ki, hogy az új processzort és a hozzá tartozó alaplapokat mikor vásárolhatják meg az érdeklődők.

Neked ajánljuk

Kiemelt
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap