Az Intel nem említette, de tuningolva érte el az 5 GHz-et a 28 magos CPU

A 28 maggal és 56 szállal rendelkező újdonság óriási figyelmet kapott a Computex alkalmával, hiszen minden magja 5 GHz-en ketyegett. Azóta kiderült, hogy ezt extrém tuninggal érték el, vagyis nem gyári órajelről van szó, de az izgalom hevében ezt elfelejtették megemlíteni.

Az Intel nem említette, de tuningolva érte el az 5 GHz-et a 28 magos CPU

Az Intel nagy feltűnést keltett a napokban a Computex alkalmával, ahol egyebek mellett egy 28 maggal és 56 szállal rendelkező processzort is bemutattak. Az új központi egységgel kapcsolatban elég keveset árult el a gyártó, azt viszont nem felejtették el megemlíteni, hogy a termék 5 GHz-en ketyeg, és ez az órajel a fotók és a beszámolók alapján ráadásul mind a 28 magra érvényben volt.

Galéria megnyitása

Az extrém magas órajel miatt eleinte nem igazán lehetett hova tenni az új processzort, hiszen a szerverpiacon jelen lévő 28 magos Xeon Platinum Scalable 8180 jelentősen alacsonyabb órajelen üzemelt, a HEDT platformba szánt modellek pedig 18 magnál kifulladtak. Kiderült azonban, hogy az Intel által emlegetett 5 GHz-es órajel egyáltalán nem gyári órajel, méghozzá olyannyira nem, hogy beállításához egy ipari Hailea HC-1000B hűtőrendszerre volt szükség, ami önmagában 1000 watt körüli fogyasztással működött, a rendszert pedig egy 1300 wattos tápegység szolgálta ki. Tehát az 5 GHz-es órajel eléggé extrém tuning árán jött össze, a végleges processzor azonban közelében sem lesz az 5 GHz-es tartománynak – hivatalos órajelek egyelőre nem állnak rendelkezésre.

Galéria megnyitása

A különleges processzort a professzionális munkaállomásokba szánja az Intel. Gyakorlatilag a fentebb említett 10 000 dolláros Xeon Platinum Scalable 8180-as modell speciális változatáról van szó, ami ezúttal nem a szerverpiacot veszi célba.

A bemutató során egyébként elég jól elrejtették az ipari hűtőt, de a demó rendszer hátulján tekergőző csövek így is figyelemfelkeltőek voltak, ám valahogy senkinek sem szúrtak szemet. És az ipari hűtő hangja sem szűrődött be az előadók beszédjébe, ami a jó minőségű, zajszűrős mikrofonok miatt fordulhatott elő, valamint azért, mert az ipari hűtőt minden bizonnyal némi hangszigeteléssel is körbe vették, hogy ne zajongjon annyira.

Galéria megnyitása
Fotó: Tom's Hardware

Az előadók egyébként csak annyit mondtak, az izgalom hevében elfelejtették megemlíteni, hogy a demóban szereplő konfiguráció igazában alapos tuningon esett át és elég extrém hűtést is alkalmaz. Az ő szemszögükből nézve ez a „feledékenység” persze érthető, hiszen így sokkal nagyobbat durrant a bejelentés, mint ha lerántották volna a leplet az apró kis „trükkről”.

Neked ajánljuk

Kiemelt
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap