4,4 milliárd éves marsi kéregdarab lehet a marokkói meteorit

A Fekete szépség néven is emlegetett törmelékkövet 2011-ben találták a marokkói sivatagban. A marsi eredetű kődarab minden más ismert meteoritnál idősebb.

4,4 milliárd éves marsi kéregdarab lehet a marokkói meteorit

Bár a Marsot gyakran emlegetjük vörös bolygó néven, jellegzetes színe csak a felszínt érinti. A porréteg alatt a szürke legkülönbözőbb árnyalatai tűnnek fel, és a felszín egyes részein, illetve a Curiosity által fúrt lyukakban egészen sötét színű, a feltevések szerint ősi lávafolyásokból származó részeket is azonosítottak. A szakértők úgy vélik, hogy ezen lávafolyások egy darabkájaitt van a Földön, és sokat elárulhat bolygószomszédunk múltjával kapcsolatban.

Az NWA 7034 katalógusjelű meteoritot 2011-ben találták meg a marokkói sivatagban. A 320 grammos bazaltos törmelékkő apró darabkáit sötét anyag cementálja össze. A Fekete szépségnek becézett kődarab a legidősebb ismert meteorit, és hozzá hasonlót még sosem fedeztek fel a Földön. A Brown Egyetem és az Új-Mexikói Egyetem kutatói legújabb tanulmányukbanarról számolnak be, hogy az általuk begyűjtött bizonyítékok alapján a meteorit a Mars kérgének egy 4,4 milliárd éves darabkája lehet.

A szakértők más Marsról származó meteoritokat is azonosítottak bolygónkon, ezek azonban gyökeresen eltérnek a Fekete szépségtől. Az amerikai kutatók egy hiperspektrális kamerával vizsgálták meg a kődarabot, és a mért adatok nagyfokú egyezést mutattak azokkal, amelyeket az MRO nevű űrszonda Mars körüli pályáján haladva begyűjtött.

Más módszerekkel általában csak a minta egy apró pontjának jellegzetességei vizsgálhatók, mondja Kevin Cannon, a tanulmány első szerzője. A kutatók ehelyett az egész mintáról kaptak egy átlagos képet, amelyet aztán összevethettek a marsi felszínnel kapcsolatban begyűjtött hasonló adatokkal. A felfedezés egyben azt is sugallja, hogy bolygószomszédunk vörös porrétege alatt jóval több rejtőzhet az egykori fekete kéregből, amely a becsapódások eredményeként időről időre szétdarabolódott, majd újra összeállt. A mérések alapján úgy tűnik, hogy ha odamennénk a Marsra, és egy darabon eltakarítanánk a port, hasonló jellegű, meggyötört, széttöredezett felszínnel találkoznánk, mint ami vizsgált meteoritot jellemzi, magyarázza Cannon.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward