3D lézerszkennerek a baleseti helyszíneken

A brit kormánytámogatásból vásárolt „kamerák” alkalmazása átlagosan 39 perccel fogja csökkenteni a baleseti helyszínelések idejét.

3D lézerszkennerek a baleseti helyszíneken

A modern közlekedés egyik igen kellemetlen velejárója, hogy jelentős időt töltünk forgalmi dugókban való ücsörgéssel. Még rosszabb a helyzet, ha nem egyszerűen a nagy forgalom, hanem baleset az ok. Ha odáig jut az ügy, hogy a nyomozókra is szükség van annak megállapítására, hogy mi történt, az még tovább nyújtja az útlezárást vagy forgalomkorlátozást, hiszen a rendőrök kénytelenek régimódi detektívmunkával, mérőszalaggal és fényképezőgéppel rögzíteni a nyomokat, hogy rekonstruálni tudják a történéseket. Legalábbis így működik ez Angliában, és nyilván a világ több részén, és bár hazánkban nem gyakran találkozunk ilyesfajta helyszíneléssel közlekedési baleset esetében, a brit kormány által támogatott technológia széleskörű elterjedése más területeken is hasznos lehet.

A műszer egy 3D lézerszkenner, amelyet lassan körbeforgatva a helyszín 360 fokos nagyfelbontású modelljét kapjuk eredményül, a területen található tárgyak pontos távolságadataival együtt. A módszerrel sokkal pontosabb eredményeket kapunk, mint kézzel méregetve, és sokkal gyorsabb is, tekintve hogy egyszeri körbeforgatása mindössze 4 percig tart, és egy átlagos, autópályán történt baleset helyszínének rögzítéséhez 4 „körkép” elegendő.

A brit kormány 2,7 millió fonttal támogatta a rendőrséget, amiből összesen 37 darab szkennert vásárolnak. A „kamerák” alkalmazása az előzetes számítások szerint átlagosan 39 perccel fogja csökkenteni a baleseti helyszínelések idejét.

Egy-egy ilyen rendszer ára nagyjából 50 ezer font. A jövőbeli fejlesztések között szerepel, hogy a felvett adatokból a rendszer képes lesz összerakni és animációval modellezni a baleset minden mozzanatát, és így kétséget kizáróan megmutatni, hogy mi is történt.

A technológiát Amerikában egyes államokban már bűnügyi helyszíneknél is alkalmazzák, és természetesen világszerte használnak azonos elveken működő műszereket a földmérők, és más mérnökök is.

Az alábbi videón a BBC beszámolója látható a fejlesztésről.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward