333 millió éve már éltek gerincesek a szárazföldön

Erről tanúskodik a legkorábbi ismert csonttörés, amelyet egy 1,5 méteres, szalamandraszerű állat szenvedett el.

333 millió éve már éltek gerincesek a szárazföldön

Egy ősi törött csont a kutatók szerint arról árulkodik, hogy a négylábúak elődei legalább 2 millió évvel korábban léptek ki a szárazföldre, mint eddig gondoltuk. A fosszíliák hiánya miatt nagyon keveset tudni arról, hogy mi történt a lábak 360 millió évvel ezelőtti kifejlődése, és az első szárazföldi négylábúak 330 millió évvel ezelőtti megjelenése közötti időszakban.

Ennek kiderítése érdekében Peter Bishop, a Queenslandi Múzeum kutatója és kollégái a korábbinál alaposabb elemzésnekvettek alá egy olyan ausztráliai leletet, amely a kérdéses időszakból származik. A 333 millió évesre datált, nagyjából 1,5 méteres Ossinodus a vizsgálatok alapján már elegendően erős mellső végtagokkal rendelkezett ahhoz, hogy meg tudja emelni testét, ami a szárazföldi lét egyik feltétele.

Ami még érdekesebb, és szintén alátámasztja, hogy az állat valamennyi időt töltött a szárazföldön, az az tény, hogy az állat egyik orsócsontja el van törve. A vizsgálatok alapján a törés az Ossinodus életében következett be, és olyan nagy erőhatások eredményeként történt meg, hogy az vízen kívüli balesetet feltételez. „Ilyen mértékű erőket nagyon nehéz a vízben kiváltani, mivel a folyadék minden ütést jelentősen tompít” – mondja Bishop. A számítógépes modellek alapján a törés azért következett be, mert az állat 85 centiméteres magasságból lezuhant − feltehetően egy szikláról vagy egy vastagabb farönkről.

Mindezen információk arról tanúskodnak, hogy az Ossinodus ideje egy részét a szárazföldön töltötte, és ezzel az eddig ismert legkorábbi szárazföldi négylábúnak tekinthető. Hozzá kell tenni azonban, hogy biztosan nem ez az állat volt az első vízből kimerészkedő gerinces, hiszen 333 millió évesnél korábbi fosszíliák nem léteznek ugyan, lábnyomok azonban igen.

Dominique Adriaens, a Genti Egyetem kutatója is egyetért az ausztrálok analízisével, bár elmondása szerint az esés magasságán lehetne vitatkozni, hiszen a törés súlyossága attól is függ, hogy milyen talajra érkezett az állat. „Különös, de meggyőző tanulmányról van szó” – mondja Ted Daeschler amerikai kutató. „Nagyon ritka, hogy egy lelet olyan pontos információkkal képes szolgálni, mint amit ez a sérülés lehetővé tesz.”

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward