33 ezer kilométerre közelíti meg a Földet 10 év múlva egy aszteroida

A 99942 Apophist 2004-es felfedezése idején minden idők legveszélyesebb Föld közeli objektumának minősítették, és 2,7 százalékos esélyt adtak, hogy eltalálja a Földet.

33 ezer kilométerre közelíti meg a Földet 10 év múlva egy aszteroida

Bár a potenciális fenyegetés szintjét azóta mérsékelték a szakértők, és a kisbolygó várhatóan senkit nem fog veszélyeztetni, 2029-es látogatása óriási lehetőséget jelenthet a kutatóknak. A 340 méteres égitest ugyanis 2029. április 13-án 33 ezer kilométerre közelíti meg bolygónkat – összevetésképpen a Hold átlagos távolsága a Földtől ennek több mint 10-szerese, 384 ezer kilométer.

Bár az égitest első észlelésekor még úgy tűnt, hogy a közeljövőben komoly veszélyt jelenthet a Földre, a pályaszámítások alapján az sem 2029-ben, sem 2036-ban nem fogja fenyegetni bolygónkat. Az időben távolabbi látogatások kapcsán persze nehezebb jóslatokba bocsátkozni, de egyelőre úgy tűnik, hogy nincs ok aggodalomra.

Egy hasonló égitest becsapódása ugyanakkor nagyon is komoly veszélyt jelentene a Földön élőkre, amivel foglalkozni kell, hiszen nem kizárt, hogy lesznek olyan aszteroidák, amelyek az Apophisnál közelebb merészkednek. A világ űrügynökségei éppen ezért az ezen a héten tartott Bolygóvédelmi Konferencia keretében többek közt egy olyan eseményt is szimulálnak, amely során egy, az Apophishoz nagyon hasonló, a Földdel ütközési pályán haladó aszteroida detektálása utáni teendőket játsszák el. A szimuláció fejleményei többek közt az ESA Operations Twitter-oldalán követhetők, jelenleg éppen egy felderítő űrszonda tart az égitest felé, amely a fiktív történetben 2027 áprilisában Denver városába csapódhat bele.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap