2020 elején jön a MediaTek integrált 5G-s rendszerchipje

Eddig még egyetlen gyártó sem készített ilyen lapkát, a MediaTek lehet az első, aki ezt kivitelezi.

2020 elején jön a MediaTek integrált 5G-s rendszerchipje

A MediaTek az utóbbi időben nagyon szépen teljesít, és ha nem is óriási, de folyamatos növekedésben van. A vállalat annak érdekében, hogy ne veszítsen a lendületéből, megállás nélkül tervezi az új rendszerchipeket, melyek általában egészen sikeresnek mondhatóak. Ezúttal már arról beszél a MediaTek, hogy küszöbön van az integrált 5G modemes terméke, márpedig mostanáig ilyet egyetlen vállalat sem jelentett be.

A legfrissebb pénzügyi adatok szerint a MediaTek negyedéves és éves viszonylatban is képes volt pozitív mérleget produkálni. Az előző hónaphoz képest egészen nagy 16,8 százalékos növekedést ért el a vállalat, 2019 első felében pedig 1,8 százalékkal tudta überelni az egy évvel korábbi számokat. A teljes bevétele eddig idén 61,57 milliárd tajvani dollár volt, a profitja pedig 6,5 milliárd tajvani dollárt tett ki, ami nagyjából 208 millió amerikai dollárnak felel meg az aktuális árfolyamok mellett. Annak köszönhetően, hogy nyereségesen képes üzemelni, nagyobb eséllyel tud a befektetők célpontjává válni a MediaTek, és így fokozatosan egyre többet tud költeni kutatásra és fejlesztésre.

Galéria megnyitása

Az utóbbi időben a vállalat bemutatta az első játékos okostelefonokba szánt rendszerchipjét. A Helio G90-et a Xiaomi már biztosan felhasználja majd minimum a Redmi égisze alatt, és ezzel felhívhatja magára a figyelmet, így további gamer mobilokba kerülhet be, és a megfizethető okostelefonokkal szép forgalmat érhet el. A vállalat azt is megszellőztette már, hogy jövőre egy abszolút csúcskategóriás lapkát is megpróbál piacra dobni, amire hosszú ideje nem volt példa. Most pedig tovább növelte a tétet azzal, hogy kijelentette: 2020 első negyedévére teljesen készen áll majd a felsőkategóriás, integrált 5G modemes egysége, ráadásul fejlett gyártástechnológiát alkalmazva.

Cai Lixing, a vállalat vezérigazgatója a pénzügyi eredmények publikálásával összekötve árulta el, hogy a tervek szerint már ebben a negyedévben elkezdhetik majd a beépített Helio M70 5G modemmel rendelkező rendszerchip első mintáinak a leszállítását. És így 2020 elején már befuthatnak az első mobilok ezzel szerelve. Az 5G modemnek a 4,7 Gbps-os letöltési sebesség elérése sem fog gondot okozni, és fontos, hogy az SA és az NSA hálózati architektúrákat egyaránt támogatja. Azt egyelőre nem mondta el a MediaTek, hogy az 5G-s SoC milyen névre fog hallgatni, de a jelek szerint kiváló tempóra lesz képes, ugyanis néhány kulcsparaméterét már látni lehet.

Galéria megnyitása

Az érkező újdonság az ARM legújabb processzormag IP-jét, a Cortex-A77-et használja majd fel, a grafikus feladatok felelőse pedig egy olyan IGP lesz, ami a Mali-G77 feldolgozókból fog felépülni. A 2020 elejére várt lapka már 7 nanométeres csíkszélességen készülhet, ezáltal a hatékonyságára sem lehet majd panasz. Megbirkózik majd akár 80 megapixeles kamerák kezelésével is, és 60 FPS-es Ultra HD videókat is képes lesz rögzíteni. Továbbá biztosított lesz egy gépi tanulást gyorsító rendszer is ebben az esetben.

Azt egyelőre nagyon nehéz megmondani, hogy a MediaTek integrált 5G modemes rendszerchipje mennyire lehet sikeres, de az egészen biztos, hogy a magas fokú integráltság vonzó lehet a gyártópartnerek szemében. Ezáltal lehet csökkenteni a mobilok belső komplexitását, fogyasztását, több hely marad a házban más komponenseknek, és a költségek is alacsonyabbak.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap