Gamer rendszerchippel állt elő a MediaTek, és nem okoz csalódást

Kiváló költséghatékony játékos mobilok alapjául szolgálhat majd a Helio G90 széria.

Gamer rendszerchippel állt elő a MediaTek, és nem okoz csalódást

A MediaTek ezúttal egy olyan okostelefonnal rukkolt elő, ami egészen új ARM komponensekből építkezik, és a felső-középkategóriát veszi célba. A Huawei, a Qualcomm és a Samsung legjobb megoldásaival nem veszi fel a versenyt a Helio G90, de nagyon sok partner érdeklődhet majd ez iránt, ugyanis kiváló, kiegyensúlyozott konstrukciónak ígérkezik.

A Helio termékcsaládban egyre ütőképesebb rendszerchipek jelennek meg mostanában, és a Helio G90 is nagy reményekkel léphet a pályára. Ez a lapka elsősorban a Snapdragon 700 sorozatnak állít komoly ellenfelet. A Helio G90 kezdetben kettő kivitelben lesz elérhető, a szimpla G90 mellett jön a G90T, aminél az órajelek egy hajszállal meg vannak emelve, így kicsit még magasabb a teljesítménye, mint a Helio G90-nek. Az újdonság egy olyan processzort vonultat fel, ami aszimmetrikus klaszterekből épül fel, van itt kettő Cortex-A76 mag és hat Cortex-A55, vagyis nyolcmagos a CPU. A teljesítményért felelős feldolgozók és az energiahatékonysága kihegyezett egységek is 2 GHz-es órajelen fognak üzemelni a Helio G90-ben, a G90T pedig a Cortex-A76 esetében már 2,05 GHz-re lesz képes.

Galéria megnyitása

A grafikus feldolgozó egység különösen fontos a MediaTek Helio G90 család esetében, mert ezt olyan mobilokba szerelhetik elsősorban, amit a gamerkedéssel is reklámozhatnak majd. Ennek ellenére azért nem kell olyan erős IGP-re számítani, mint a csúcslapkák esetében, de nem is olyan rossz a helyzet, mint a MediaTeknél általában. Itt a fejlesztők már az új Mali-G76 egységeket használják MP4 kivitelben, és ezek magonként 2 feldolgozóval rendelkeznek, ami azt jelenti, hogy gyakorlatilag nyolcmagnyi teljesítményt lehet kilátásba helyezni. Az integrált grafikus vezérlő a Helio G90 esetében 720 MHz-es frekvencián fog munkálkodni, ezzel szemben pedig a Helio G90T már 800 MHz elérésére lesz képes. Állítólag ezen a fronton 30 százalékkal gyorsabb lesz az újdonság, mint a közvetlen ellenfele, ami elvileg a Snapdragon 730. A megfelelő API támogatással ezen a szinten már egyáltalán nem lesz probléma, minden szükséges alapot ismer, amivel csak szembe kerülhet.

Galéria megnyitása

A memóriavezérlő LPDDR4 modulok használatát támogatja, és legfeljebb 2133 MHz-ig kezeli a RAM-okat. Vélhetően 2 x 16 bites ez a komponens, de ez nem derült ki, az viszont biztos, hogy maximum 10 GB-nyi memóriakapacitás társítható hozzá. A tárhely tekintetében még felbukkanhat A Helio G90 mellett a jó öreg eMMC 5.1-es modul is, de már szerencsére az UFS is támogatott – eltekintve az UFS 3.0-tól –, és reményeink szerint a gyártók inkább ezt fogják előnyben részesíteni.

 A vállalat dedikált gépi tanulás gyorsítására szolgáló megoldással is rendelkezik egyebek mellett, szóval a mesterséges intelligenciával kapcsolatos fejlesztésekben is jeleskedhet majd. Arról nem beszélt a vállalat, hogy milyen neurális egység van a Helio G90-ben (a feltételezések szerint Tensilica DSP-t használ). De az biztos, hogy a rendszer a MediaTek fejlesztéseinek köszönhetően képes lesz egyszerre használni az ilyen különleges feladatok esetén a processzort, a grafikus vezérlőt, és persze az NPU-t (APU) a lehető legjobb tempó elérése érdekében. Így akár az 1 TMACs-es tempó is elérhető.

A gamer oldalról a MediaTek kiemelte a HyperEngine játékos technológia meglétét, ami csak egy fantázianév azokra a fejlesztésekre, amikkel a vállalat az ilyen applikációk futtatásakor a felhasználói élményt szeretné javítani. Itt az egyik legérdekesebb funkció, hogy elvileg 60 százalékkal lehet vele csökkenteni a renderelési időt, de a képminőséget is igyekszik látványosabbá tenni a megjelenítő paramétereinek a hangolásával. A HyperEngine része a dupla kapcsolódási lehetőség is, egyszerre tud az okostelefon LTE és Wi-Fi vagy kettő külön Wi-Fi hálózatra csatlakozni, és így javítja a hálózati stabilitást, a kapcsolat minőségét, és még a bejövő hívások sem zavarhatják majd meg a játék során a kapcsolatot. Van itt már HDR10 támogatás (Picture Quality Engine) is, plusz az átlagosnál alacsonyabb késleltetéssel tudja az érintéseket érzékelni.

Galéria megnyitása

A Helio G90 kezeli az egészen széles képarányú paneleket is, 2520 x 1080 képpontos a maximális felbontás, amivel boldogul. A videók tekintetében biztosított a H.264 és a H.265/HEVC hardveres gyorsítása, és a VP9-be sem fog beletörni a bicskája. Ultra HD anyagok kezelésére is fel lett készítve a MediaTek újdonsága, Full HD és HD tartalmak esetén pedig 120 és 240 FPS-es támogatást is nyújt. A képfeldolgozó processzor egy kamera esetén akár 64 megapixelt is támogat (Helio G90T), és egyszerre két kamerát is tud vezérelni 16 és 24 MPixeles felbontásig. De egyébként akár négykamerás rendszer is társítható hozzá, és duálkamera nélkül is tud mesterséges mélységélességet produkálni a fókuszon kívül eső területeknél.

A MediaTek integrált hálózati modeme 600 Mbps-os letöltési és 150 Mbps-os feltöltési sebességet támogat, ezt pedig háromszoros vivőaggregációval tudja elérni. használható mellette 4x4 MIMO antenna is akár a lehető legjobb kapcsolat érdekében. Biztosított itt már a Bluetooth 5 modul is, és a Wi-Fi pedig kétsávos lehet és 802.11 a/b/g/n/ac szabványok a támogatottak ezen a téren. A Helio G90 széria még 12 nanométeres csíkszélességen készül, ami azért ma már nem a legjobb hatékonyság szempontjából, viszont a MediaTek valószínűleg részben ennek köszönhetően tudja majd a konkurenseknél versenyképesebb áron biztosítani a partnerei számára a lapkát.

Arról egyelőre nem szólt a fáma, hogy mikor fog a boltokba kerülni az első okostelefon a MediaTek Helio G90/G90T rendszerchippel, de az biztosra vehető, hogy már nem kell túlzottan sokáig várni a debütálására. És valószínűleg olyan környezetben fog megjelenni, ahol az ár-érték arány is fontos lesz.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap