20 új holdat találtak a Szaturnusz körül

Ezzel a gázóriás megelőzte a Jupitert, és már neki van a legtöbb ismert kísérője.

20 új holdat találtak a Szaturnusz körül

Az égitesteket a hawaii Subaru teleszkóppal azonosították a Carnegie Intézet, a UCLA és a Hawaii Egyetem kutatói. A kutatócsoport egyik tagja, Scott Sheppard részese volt a tavaly a Jupiter körül 12 új holdat találó vizsgálatnak is: azzal a felfedezéssel a Jupiter ismert holdjainak száma 79-re növekedett. A Szaturnusz viszont a 20 újonnan detektált égitesttel megelőzte a Jupitert, hiszen már 82 holdat számlál.

A holdak megtalálására eddig azért nem került sor, mert nagyon apró és halvány égitestekről van szó. Jelenleg a legjobb műszerekkel is csak a legalább néhány kilométeres objektumokat tudjuk azonosítani a jelentős távolságban lévő Szaturnusz körül, mondja Sheppard. Így biztosra vehető, hogy a bolygónak számos további, ennél kisebb holdja is van, amelyeket a technológia egyelőre nem képes detektálni.

A most megtalált égitestek mindegyike 3–4 kilométer átmérőjű, és relatíve messze keringenek a Szaturnusztól. Érdekes ugyanakkor, hogy a 20 körül csak 3 keringési iránya egyezik meg a bolygó forgási irányával, a többiek ezzel ellentétes, retrográd pályákon keringenek. A pályaidők két földi év 3,87 év között változnak, utóbbi a S5613a2 m katalógusjelű holdhoz tartozik, amely jelenleg a gázóriás legtávolabbi ismert kísérője.

Galéria megnyitása

A holdakat pályáik alapján három kategóriába sorolták a kutatók. Két forgási irányba keringő hold (kékkel jelölve) az Inuit-csoportba került, amelynek tagjai valószínűleg mind egy korábbi nagyobb hold szétesése nyomán keletkeztek. A harmadik prográd keringésű hold a Gall-csoportba került (zölddel jelölve), de mivel sokkal távolabb kering a csoport többi tagjánál, nem biztos, hogy hozzájuk tartozik. A maradék 17, retrográd keringésű hold hasonló pályaszöggel rendelkezik, mint az úgynevezett Északi-csoport (piros) tagjai, amelyek valószínűleg szintén egyetlen nagyobb égitestből származnak.

Mivel az új holdak pályája döntött, illetve nagy részük retrográd irányba kering, Sheppard elmondása szerint igen valószínű, hogy ezek eredeti égitestjeit formálódása után fogta be a Szaturnusz, nem pedig vele együtt képződtek.

A bejelentés után a Carnegie Intézet meghirdetett egy december 6-ig tartó versenyt, amelynek keretében bárki javaslatot tehet a holdak elnevezésére. A szabályok egyszerűek: a holdakat csoportjuknak megfelelően kell elnevezni (vagyis inuit, északi vagy gall mitológiából származó nevekkel), és már felhasznált neveket nem lehet adni nekik.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap