20 éven belül az állások felét robotok tölthetik be Japánban

A kutatók szerint viszonylag könnyen lehetne mesterséges rendszerekkel helyettesíteni a taxisok, az adatrögzítők, a biztonsági őrök és a recepciósok munkáját.

20 éven belül az állások felét robotok tölthetik be Japánban

Japán gyorsan öregedő társadalmában 20 éven belül az állások 49 százalékát robotok, illetve számítógépes rendszerek tölthetik be egy friss becslés szerint. A Nomura Kutatóintézet munkatársai gyakorlatilag ugyanazt az elemzést végezték el saját hazájuk vonatkozásában, amit Michael Osborne, az Oxford kutatója az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok kapcsán korábban elvégzett. A 49 százalék ugyanakkor hangsúlyozottan technikai eredmény, amely a társadalmi tényezőket egyáltalán nem veszi figyelembe, mondják a japán szakértők.

A kutatócsoport oxfordi kollégáikkal közösen 601 különböző munkakört elemzett a vizsgálat során, és ez alapján úgy találták, hogy az állások felét mesterséges rendszerek is betölthetnék. Erre igény is lenne, mivel a szigetországban egyre kisebb a munkaképes lakosság létszáma, a robotok és számítógépes rendszerek bevetése azonban segíthet megoldani a munkaerőhiányt.

Fanuc robotok

A kutatók az elemzés során azt vizsgálták, hogy az egyes munkák mennyire automatizálhatók, és mennyiben igényelnek kreativitást. A kreatív gondolkodást és megoldásokat igénylő feladatokat ugyanis (jelenleg még legalábbis) az emberi munkaerők sokkal ügyesebben oldják meg, míg a robotok a repetitív feladatokban jeleskednek. A jelentés tanúsága szerint a japán állások 49 százaléka automatizálható lenne. A korábban említett nyugati kutatások 35 százalékos eredményt hoztak az Egyesült Királyság, és 47 százalékosat az Egyesült Államok esetében.

Viszonylag könnyen lehetne 20 éven belül mesterséges rendszerekkel helyettesíteni például a taxisok, az adatrögzítők, a biztonsági őrök és a recepciósok munkáját, állítják az elemzők, mivel ezek kevés kreativitást igénylő foglalatosságok. Japánban már jelenleg is zajlanak olyan kísérletek, amelyek a hasonló munkakörök automatizálását célozzák, robot recepciósokkal például már ma is találkozni lehet egyes hotelekben.

A kreativitást, empátiát és elvont gondolkodást igénylő feladatokra ugyanakkor nagyon nehéz lenne mesterséges rendszereket létrehozni, állítják a kutatók. Akik azt is hozzáteszik, hogy ha minden automatizálható feladatot robotok vennének át, több ember dolgozhatna az előbbi készségeket mozgósító szektorokban. Ez az elképzelés nagyon népszerű korunk Japánjában, bár nem mindenki ért vele egyet. Abe Sinzó miniszterelnök például újra és újra támogatásmegvonással fenyegeti a társadalom- és bölcsészettudományi intézményeket, ezzel párhuzamosan viszont egy robotikus forradalmat szeretne megvalósítani.

RoBoHon (Sharp)

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward